Fond za humanitarno pravo: Izjave zvaničnika Srbije u kojima negiraju genocid

Vijesti 10. jul 201917:38 > 18:28
N1

Fond za humanitarno pravo iz Srbije na svom Twitter profilu objavio je da je Republika Srbija jedina država koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovorom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te zahtjeva poštovanje odluka sudova i priznavanje genocida.

Oni u postu navode da je negiranje genocida u Srebrenici među zvaničnicima Srbije ustaljena praksa uprkos presudama.

Također, kroz sedam postova su sumirali izjave zvaničnika Srbije koji negiraju genocid u Srebrenici od 2012. godine.

Oni su podsjetili da je Tomislav Nikolić na početku svog mandata kao predsjednika Srbije izjavio da u Srebrenici nije bilo genocida, a da se 2013. godine izvinio za zločine – no izbjegao je riječ “genocid”.

“Minimizira odgovornost, relativizuje kvalifikaciju govoreći da je sve što je počinjeno u ratovima devedesetih genocid, te ignoriše već tada donesene presude”, navode iz Fonda za humanitarno pravo.

“U julu 2015. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić odlazi na komemoraciju u Potočare, ali to ne rezultira priznavanjem genocida. Mediji više vremena posvećuju incidentu tokom komemoracije, nego samoj svrsi Vučićevog odlaska”, dodaju.

U julu 2017. godine Vučić je govorio o velikom zločinu, navode na Twitteru, i važnosti neponavljanja istog.

“Ali riječ genocid karakteriše kao pravnu kvalifikaciju na kojoj ne treba insistirati”, napisali su.

Podsjetili su i na intervju premijerke Srbije, Ane Brnabić, koja je za DW više puta ponovila da se u Srebrenici nije desio genocid – ali je koristila sintagmu “strašan zločin”.

“Početkom 2019. godine portugalski Publico objavljuje autorski tekst ambasadora Olivera Antića u kojem se negira genocid. Ministarstvo vanjskih poslova Srbije se ne ograđuje od stava, a tekst je i dalje dostupan na sajtu Ambasade”, poručuju iz Fonda za humanitarno pravo.

Oni su također uvrstili i negiranje genocida od Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije, koji je u Beču negirao genocid, te rekao da se taj termin “politizuje i zloupotrebljava”.

Pročitajte kompletan Twitter thread Fonda za humanitarno pravo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad