Pendarovski za N1: Ako ostavite Balkance da sami rade reforme, potrajaće dugo

Vijesti 10. jul 201917:28 > 17:48
N1

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski govorio je za N1 o saradnji i situaciji u regionu, odnosu Beograda i Prištine te načinu na koji se zemlje regiona mogu nositi sa migrantskom krizom.

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Pendarovski je istakao da je ekonomska i trgovinska saradnja godinama na sličnom nivou, no da je posljednjih godina došlo do pada političke saradnje:

“Mislim da je najrealnije ako kažem da je regionalna saradnja bila na sličnom nivou u posljednjih 10 ili 15 godina. Saradnja zemalja Zapadnog Balkana nikada nije bila na ekstremno visokom nivou da bi sad registrovali značajan pad. Moja procjena je da nažalost ta saradnja nije na zadovoljavajućem nivou.”

Nedolazak predstavnika Kosova i Albanije na Samit SEECP-a, prema riječima predsjednika Sjeverne Makedonije je refleksija onoga što svaki dan slušamo o odnosima Beograda i Prištine:

“To pitanje Kosova neosporno opterećuje sve druge bilateralne i regionalne saradnje, posebno sa aspekta moje države. Mogu da kažem da je za nas ekstremno važno da Beograd i Priština nađu rješenje koje će podržavati obje strane. Daj Bože da će u neko skorije vrijeme to pitanje završiti jednom zauvijek.”

Istakao je kako se sa migrantskom krizom zemlje regiona ne mogu same nositi te da u tome ključnu finansijsku ulogu treba da ima Evropska unija.

“Četiri, pet ili deset zemalja ove regije da se udruže ne mogu uraditi mnogo. Da se ne lažemo velika migrantska kriza je počela od Turske s krajnjom destinacijom Austrija, skandinavske zemlje ili Njemačka. Mislim da Evropska unija i tu treba da se drži nekih obaveza i dogovora. Ako dvije strane poštuju ono što su potpisale onda nećemo imati migrantsku krizu sa velikim proporcijama”, kazao je Pendarovski.

Kroz proces evrointegracija, prema riječima Pendarovskog, zemlje regiona takođe ne mogu same proći:

“Sami sa sobom nećemo daleko dogurati, zato nam treba Brisel i sistem pregovora. U reforme ćemo ući mnogo brže ukoliko nam neko izvana kaže ovo su evropski standardi i da ih na kraju procesa štiklira i kaže ovo je završeno, ovo nije. Ako Balkance ostavite same da rade reforme taj proces će trajati dosta dugo.”

Kada je u pitanju evroatlantski put konkretno Sjeverne Makedonije, Pendarovski je kazao da su građani razočarani “duplim aršinima Evropske unije”, pogotovo jer se Sjeverna Makedonija žrtvovala kako bi dobila obećani datum za pregovore:

“Mogu samo da se zadržim na toj frazi da se nadam i očekujem. Prošle godine na Samitu u Sofiji smo dobili kristalno čistu formulaciju da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti datum za pregovore u junu 2019, to se nije desilo iako su posljednje godine bile istorijske za moju državu. Napravili smo nešto što nije niko u cijeloj diplomatskoj istoriji svijeta – promijenili smo ime države. To je naišlo na značajan otpor našeg stanovništva. Kada su me pitali moramo li ovo da uradimo i zašto to radimo, ja sam rekao moramo zbog Evrope i naše perspektive.”

Pendarovski je kazao da postoje dijelovi zemlje kojima nije u interesu da Sjeverna Makedonija postane članica NATO-a, no ona je ipak na korak do punopravnog članstva u NATO alijansi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad