Šarić: Sve strane patile u BiH, bitan je pozitivan dijalog

Vijesti 08. apr 201510:03 > 10:06
N1

Velma Šarić, osnivačica i izvršna direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja govorila je u Novom danu o radu ovog centra.

Centar je nedavno predstavio svoj rad Vijeću Evrope u Strazburu. I više od toga – jedina su organizacija iz BiH do sada, koja je uvrštena u top pet najboljih evropskih projekata.

Šarić je o nagrađivanom projektu “Obični heroji” rekla da je nastao spontano, 2010. godine.

“Ovaj projekat je dobio do sada tri priznanja u Vijeću Evrope. Oni su prepoznali vrijednost projekta koji govori o ljudima koji su pokazali moralnu hrabrost i rizikovali svoje život kako bi zaštitili komšije. Sretna sam kada sam vidjela da se među najboljih pet projekata u Evropi nalazi i onaj iz BiH”, istakla je gošća Novog dana.

Predsjednik kongresa lokalnih i regionalnih autoriteta, gospodin Jean-Claude Frecon, pohvalio je na toj sesiji Vijeća Evrope napore koje ova organizacija ulaže u izgradnju održivog mira i stabilnosti. Međutim, Šarić je rekla da se ne ostaje samo na riječima hvale.

“Jako je teško graditi mir u BiH, a posebno je teško suočavanje žrtava sa prošlošću”, zaključila je i dodala da su zaposlenici ovog Centra svaki projekat radili volunterski.

“Ljudi kada govore o NVO misle da su tu samo novci. Ova organizaciji je primjer da sa puno rada i malo novca može se uradit jako mnogo. I onda nakon vrijednog rada dođe i priznanje koje je poticaj da se nastavi raditi još bolje”.

Priznanje Vijeća Evrope nije prvo međunarodno priznanje za Centar za postkonfliktna istraživanja. Bivša američka sekretarka Hillary Clinton je 2010. odlikovala Velmu Šarić, a također, prošle godine joj je nagradu uručio i sekretar UN-a Ban Ki-mun. Tom prilikom projekat ovog Centra proglašen je najboljim u konkurenciji od 630 projekata.

“To je bio jedan dobar poticaj organizaciji. Godinu dana je trajao natječaj i mi zaista nismo očekivali da ćemo dobiti nagradu. Treba istači da kada sam razgovarala sa učesnicima iz drugih zemalja oni su govorili kako će ih primiti predsjednici i ministri dok smo mi prošli potpuno nezapaženo” požalil se gošća Novog dana i dodala da Centar nikada nije radio za nagrade.

Šarić je na kraju podvukla da u Centru vole reći da svaka pojedinačna tragedija zaslužuje poštovanje, bez obzira sa koje strane dolazi.

“Naša dužnost je da dokumentujemo priče i da se ne zaborave herojska djela. Ponosna sam da u cijeloj BiH imamo takve slučajeve. Moramo se staviti na lični nivo i razumjeti da je i druga strana patila. Nije cilj da napravimo relativizaciju onog šta se desilo u BiH i ja kažem – moja istina je Haška istina, ali je bitno pokrenuti pozitivan dijalog”.