Čiji je banjalučki Trg Krajine?

Vijesti 14. jul 201917:37 > 17:45
N1

Politička borba za trg - mogla bi se nazvati posljednja dešavanja na glavnom banjalučkom trgu. Čiji je banjalučki Trg Krajine? Pitanje je koje se postavlja nakon višemjesečnih protesta Pravda za Davida. Vlasti kažu - Trg je javan, gradski, slobodan za sve Banjalučane i goste. Opozicija, pak, negira, Trg Krajine je kažu uzurpiran za probrane. Provjerili smo, ko na glavnoj banjalučkoj agori, agitira i za koga?

“Protiv ulaska u NATO”, “Za mir u regionu” – tako je desničarska organizacija Srpski narodni pokret “Izbor je naš”, naslovila svoju peticiju.

Vjeruju da će sakupiti 50.000 potpisa.

“Ukoliko se, ne daj Bože uđe u NATO, biće destabilizovan čitav Balkan”, kazao je Dane Čanković iz SNP-a Izbor je naš.

N1: Je li bilo problema da SNP dobije Trg danas?

Mi smo podnijeli zahtjev. Nismo dobili ni dozvolu ni odbijenicu. Ukoliko dobijemo zabranu mi ćemo napustiti Trg. Poštujemo odluke Grada Banjaluka i MUP-a RS“, rekao je Čanković.

Par metara niže, ka Gospodskoj ulici, mladi PDP-a zauzeli su jedan metar kvadratni Trga. Konkretnog dana, za to nisu imali dozvolu, uz obrazloženje – da je Trg zauzet.

Mi smo danas odlučili postaviti štand, sačekaćemo, i vjerovatno će u roku 5 minuta doći komunalna policija koja će nas vjerovatno opet ukloniti i pisati kazne“, rekao je Ivan Begić, predsjednik Mladih PDP-a.

N1: Je li NATO prije piralena?

Lično, jednaka je važnost, ali zašto bi bilo nešto važnije od ljudskog zdravlja. Svi ćemo, i ja ću potpisati tu peticiju protiv NATO-a, ali zašto izostaviti ljudsko zdravlje“, rekao je Begić.

Koje je ugroženo zbog kancerogenog piralena, upozoravaju ovi mladi politički aktivisti građane.

N1: Da li potpišeš nešto, za šta, utiču li peticije na mišljenje građana?

Jednom sam potpisao za ravnopravnost žena u društvu, pomaže donekle, al ne toliko“.

N1: Recimo, danas je protiv piralena i protiv NATO-a?

Ponekad potpišem, ali moram to odmjeriti, šta potpisujem“.

Kakvi, ja bih to sve rastjerala, kakva priča, hm, peticije…

N1: Znači protiv ste NATO-a?

Da zašto bih bio...” N1: I protiv piralena? “Piralen, ne mora značiti“.

Vojni savez, ili kancerogeno ulje, za ili protiv, posljednje su aktuelne peticije, za koje se podrška traži na Trgu Krajine.

Građani koji daju broj svoje lične karte i svoj potpis stave na peticiju za ili protiv nečega, ne vjeruju da će to umnogome riješiti problem, ili pak promijeniti stav javnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad