"Sačuvajmo plavo srce Evrope"

N1

Ukoliko se u Bosni i Hercegovini izgrade planirane hidrocentrale, izjednačit će se njihov broj s brojem rijeka. Na to su upozorili iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH. Između profita i očuvanja okoliša nisu se našle samo rijeke u BiH, već u cijeloj regiji. Zbog toga aktivisti širom Balkana vode kampanju "Sačuvajmo plavo srce Evrope", a sve pod sloganom "Our rivers: No DAMage!".

Svaka crvena tačka na ovoj karti mogla bi biti nova hidrocentrala. Žute tačke predstavljaju centrale koje se trenutno grade. Jednom od njih obilježena je rijeka Doljanka kod Jablanice.

Sva kupališta su devastirana budući da cjevovod prolazi kroz samo korito rijeke Doljanke, i sve se to radi kako bi jedan privatnik povećao svoj profit. U studiji uticaja na okoliš se jasno navodi da je bilo potrebno izbjegavati radove za vrijeme mrijesta, budući da je Doljanka najveće mrijestilište potočne pastrmke, jasno se navodi da se izbjegavaju radovi na decembru, januaru i februaru, međutim radovi su kratko trajali i – ribe više nema“, kazao je Dženan Šašić, UG “Za Doljanku-Jablanica”.

Borba za spas Doljanke, za ove ljude još traje, jer je u planu gradnja još jedne centrale. Nadaju se da će poput mještana Kruščice kod Viteza sačuvati trenutno stanje.

Mi smo branili 505 dana našu rijeku Kruščicu, na kojoj je trebala da bude izgrađena mini centrala. To je sad sve stalo. Koliko će tako biti ne znamo, ali mi smo uporni da tu neće biti mini-centrala“, istakao je Šećo Muslimović, iz mjesta Kruščica.

Rijeka Kruščica, izvorište Ilidža, napaja 150 hiljada Zeničana i građana Viteza, dok mi Kruščićani malo pijemo tu vodu, više je nemamo u ljetnjem periodu. Iz Zenice nismo imali ni 1 posto podrške, tek nešto malo više iz Viteza, samo se digla MZ Kruščica i mi smo je odbranili“, naveo je Safet Bešo iz Ekološkog društva Kruščica Vitez.

U BiH trenutno postoji 15 velikih hidrocentrala, no broj malih se povećava.

Dovoljno je samo reći da plan za izgradnju hidrocentrala u odnosu na postojeće kada se sve zbirno sabere na kraju je otprilike jednak, ili čak i više od broja ukupnog broja rijeka koje imamo u BiH tako da je to već alarmantno“, izjavio je Miloš Orlić iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Nerijetki su slučajevi da se počne sa gradnjom elektrana, ali se radovi ne završe, ostavljajući za sobom posljedice. Jedan od takvih primjera je HE Vranduk.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad