Adnan Huskić: Naravno da će proces proširenja još trajati

Vijesti 15. jul 201909:24 > 09:40
N1

Politički analitičar Adnan Huskić nedavno je bio jedan od učesnika samite Zapadnog Balkana i EU i Poljskoj o čemu je, između ostalog, govorio i za N1.

Mi smo imali sastanke između ostalih i sa ministrima vanjskih poslova, i pokušali smo skrenuti pažnju da se fokus drži na nečemu što je Berlinski proces inicijalno i imao. Nalazimo se u jednom procjepu u vezi sa tim da li će se Berlinski proces nastaviti“, kazao je Huskić.

O posjeti predsjednika Francuske Emmanuela Macrona Srbiji, kao i njegovim izjavama o proširenju Evropske unije je rekao: “Izjave predsjednika Macrona koje je davao u zadnje vrijeme jasno govore da je proces proširenja sa ovim procesom koji se dešava u regiji do sada vođen na način koji nije polučio rezultate. On više pažnje pridaje tome kakvo je stanje u EU. Francuska ima određene aspiracije kada je u pitanju izlazak Velike Britanije iz EU, jer bi to omogućilo Francuskoj da insistitra na onim politikama gdje bi Francuzi imali vodeću ulogu. Sve ovo što se dešava u regiji, sve što se govori o proširenju samom, mislim da smo samo kolateralna šteta priprema za buduće pregovore oko toga kako će EU u buduće izgledati“.

Naravno da će proces proširenja još trajati. Nigdje nisam pročitao da je proširenje na Zapadni Balkan problem čak i za balkansku javnost. Trebamo raditi na tome jer nama gubitak te perspektive će umanjiti svaki pokušaj da se ovdje naprave korjenite promjene“, dodao je Huskić u Novom danu.

Ovih dana se govorilo o tome da je austrijski komesar Johannes Hahn dobio podršku za još jedan mandat.

Iako proces u tehničkom smislu uvijek vodi komisija, a da je komesar najvidljivija osoba, uvijek se mora uzeti u obzir činjenica da Evropska komisija smije onoliko djelovati koliko joj dozvoljavaju članice. Neovisno od osobe koja bude na tom mjestu će biti određen onim što je zvanični stav država članica i mislim da je najviše štetilo prethodnoj komisiji izjava Junkera da proširenja neće biti. Mislim da počinje da preovladava jedna politika koja je dosta skeptična prema tome kako će se EU dalje širiti“, istakao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad