Prvi čovjek Luke Ploče za N1: Šta za nas znači kraj proizvodnje u Aluminiju

Vijesti 15. jul 201911:38 > 11:42
Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luke Ploče, kazao je danas za N1 da je gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju značajno pogodilo poslovanje same Luke, ali da radna mjesta i plaće uposlenika - nisu ugroženi.

VEZANE VIJESTI

On je dodao je u protekloj godini polovina ukupnih prihoda Luke bila vezana za Aluminij.

Gašenje proizvodnje u mostarskoj tvornici će značajno se odraziti na poslovanje društva Luka Ploča d.d. Radi boljeg razumijevanja, ističemo kako je 50 posto ukupnih prihoda Luke u 2018. bilo vezano za poslovanje s Aluminijem. U kontekstu pretovaranja robe to je bilo 233.000 tona što znači da je Aluminij bio jedan od najznačajnijih partnera”, ispričao je Livaja za N1.

Posljedica, kako je dodao, će biti, ali radnici će to najmanje osjetiti.

‘Ono što sigurno možemo reći jeste da to radnici najmanje osjetiti, ni u smislu plaća ni u smislu radnih mjesta. Radnici će to najmanje osjetiti. Radimo na tome da provučemo nove robe. Imamo porast fizičkog prometa u prvih šest mjeseci”, dodao je.

Podsjećamo, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Zdenko Klepić izjavio je u ponedjeljak da je Vlada FBiH na telefonskoj sjednici održanoj u petak donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija u okviru programa stabilizacije, što po njegovim riječima znači da u sljedećih šest mjeseci neće biti stečaja niti će neko moći blokirati račune Aluminija.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. juli, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.