Zovko pohvalila Dodika: On je glas razuma koji štiti interese BiH

Vijesti 17. jul 201915:22 > 15:44
Podijeli:
Izvor: N1

Željana Zovko, europarlamentarka iz HDZ-a, je u izjavi za N1 govorila o aktuelnoj tematici koja se aktuelizovala nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, a povodom odnosa BiH i Hrvatske po pitanju Pelješkog mosta.

Zovko je u izjavi za N1 kazala da se radi o “zamagljivanju stvarnosti” te da je Milorad Dodik glas razuma u ovom trenutku.

“Ovo je zamagljivanje stvarnosti. Ono što sam ja već upozoravala, samim izborom drugog bošnjačkog člana Predsjedništva došlo je do disbalansa i imamo srpskog člana Predsjedništva koji je predsjedavajući u BiH i koji je glas razuma u ovom trenutku i štiti interese BiH i ne želi staviti ovu temu na dnevni red niti želi da se BiH ne bavi apsurdnim tužbama koje služe za zavaravanje javnosti”, kazala je Zovko.

Dodala je da bi se BiH trebala baviti “gorućim temama i pitanjima koja su neophodna”.

“Umjesto da se BiH bavi rješavanjem i poštivanjem odluka Ustavnog suda i njihovom implementacijom i formiranjem vlasti na svim nivoima što je neophodno. Vidimo koje su goruće krize što se tiče položaja Hrvata u BiH, ogromna kriza sa Aluminijem u Mostaru, kriza migrantska gdje se Predsjedništvo očitovalo o nemoći samog VM BiH da se uhvati u koštac i da spriječi val migranata koji preko BiH traže put prema Hrvatskoj i uzgrožavaju njene granice i zbog osobnog iskustva znam da ovakve tužbe i zavaravanja javnosti neće se realizovati nego će biti prolongiranje agonije i služit će za tjeranje građana BiH da traže svoj put negdje drugo”.

Upitana kako komentariše jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH i činjenicu da je Milorad Dodik uložio vitalni interes, Zovko je kazala da nije iznenađena.

“Nisam iznenađena, gospodin Dodik je uvijek pokazivao jedan konstruktivan odnos i ono što Hrvatska traži i tražiće da kroz intervenciju i pomoć jednog ovakvog glasa razuma iz BiH pomogne samoj BiH. Dodik preuzima odgovornost za građane koje predstavlja. Ono što se dešava Hrvatima, sutra će se desiti Srbima. Poteze koje on čini, vjerujem da će u NSRS sutradan se dati potpora za potezanje vitalnog interesa. BiH bez balansa sva tri naroda ne može egzistirati, može biti samo propala zemlja na granici sa EU i biti otvorena nekim trećim silama koje ne želimo vidjeti”.

Pitanje Pelješkog mosta?

“Ovo će otežati poziciju Hrvatske koja ovo želi staviti kao top temu proširenja jugoistočne Evrope. Jedan od strateških ciljeva Hrvatske je pomoć BiH da traže svoj put ka EU i njenim vrijednostima. Ne želimo štititi granice i biti graničari EU”, smatra Zovko.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad