Potpisan sporazum o povezivanju Grada Goražde sa bh.dijasporom

Vijesti 18. jul 201915:02 > 15:04
Fena

Predstavnici USAID-a, Biznis centra bh. dijaspore i Grada Goražde danas su potpisali Memorandum o saradnji na povezivanju bh. dijaspore s lokalnom zajednicom. Na ovaj način i formalno je potvrđeno zajedničko opredjeljenje za pružanje podrške ulaganjima, obostranoj promociji i aktivnostima na privlačenju investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Sporazum su potpisali direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Andrew Boegel, predsjednik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Naglašeno je da je današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji simbolični čin koji pokazuje da je Goražde grad koji je otvoren za dodatnu saradnju i investicije iz dijaspore.

Mi želimo kroz ovu saradnju da olakšamo investicije iz dijaspore i radujemo se budućoj saradnji sa Gradom Goražde u organizaciji konferencija ili biznis skupova i bilo kojem obliku saradnje koja će pomoći da investicija iz dijaspore dođe u ovaj grad. Ono što smo vidjeli do sada u praksi jeste da investicije iz dijaspore otvaraju radna mjesta u gradovima širom BiH i stvaraju neke nove priče. Dijaspora donosi nove veze iz zemalja iz kojih dolaze, zatim donosi novu ekspertizu i znanje, a mi smatramo da je to jako bitno za razvoj tih zajednica”, naglasio je direktor Odjela za ekonomski razvoj misije USAID-a u BiH Andrew Boegel.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da je riječ o nastavku dobre saradnje ove lokalne zajednice s USAID-om sa kojim su realizovani brojni projekti.

”Došli su na ideju da nam i na ovaj način pomognu, a to je da se što više uvežemo sa dijasporom. Mi znamo da je našem gradu potrebno još nekoliko malih i srednjih preduzeća, a imamo naše sugrađane u dijaspori koji investiraju i žele investirati u naš grad. Međutim, s ovim što smo danas potpisali mnogo će nam olakšati u realizaciji te saradnje s našom dijasporom”, istakao je Ramović.

Predsjednik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić kazao je da sporazum predstavlja temelj buduće saradnje sa Gradom Goražde na polju privlačenja investicija.

Mi ćemo razmjenjivati informacije, promovisati Goražde kao perspektivnu i potencijalnu investicijsku destinaciju prema našoj dijaspori, a isto tako i zajednički nastupiti prema investitorima i nastojati da im pomognemo u procesu investiranja u Grad Goražde. Da je ovo perspektivan grad govori i sama činjenica da najuspješniji i najveći investitori dolaze iz ovih krajeva i da je pokrenuo Prevent grupaciju. Isto tako smo čuli i za Bekto Precisu a i to je jedan dijasporski investitor, što čini ujedno i dvije najveće investicije u Goražde što opravdava današnji čin, jer želimo da toga bude još više i da doprinesemo otvaranju novih radnih mjesta’‘, kazao je Alijagić.

Biznis centar bh. dijaspore (Diaspora Business Center) djeluje u sklopu Grupacije ‘Naša perspektiva’ koja od 2010. godine intenzivno radi na aktiviranju finansijskih i drugih resursa bh. dijaspore u cilju razvoja Bosne i Hercegovine.

Posebno je značajna podrška američke vlade preko USAID-a na ovom projektu, sa kojima Grad Goražde već dugi vremenski period ima izvrsnu saradnju, te je implementirao niz značajnih projekata. Posebno značajni su projekat izgradnje sistema vodosnabdjevanja Industrijske zone Vitkovići i naselja Vitkovići, projekat PRObudućnost, projekat GAP te Gold projekat unapređenja funkcionisanja i ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad