"Držala sam ga cijeloga u bijeloj peleni, sad ga zakopavam u crne vreće"

Vijesti 18. jul 201917:44 > 19:38
N1

Za kolektivnu dženazu, koja će 20. jula ove godine biti klanjana u Vedrom polju u Hambarinama, spremni su posmrtni ostaci 86 žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama. Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava biće ukopani u različitim mezarjima u skladu sa željama njihovih porodica.

Naili Bajrić iz Čarakova kod Prijedora ubijeni su 1992. godine muž Šerif, sin Zahir i brat Sabit. Ove godine ukopaće većinu posrmtnih ostataka svoga muža, brat joj nikad nije pronađen, a dvije kosti sina Zahira ukopala je 2014. godine, dok će ove godine ukopati još jednu pronađenu kost i vilicu. Kada je ubijen Zahir je imao 21 godinu, posmrtni ostaci njega i njegovog oca ekshumirani su na Korićanskim stijenama.

“A moje dijete, nema ga, kojeg sam rodila cijelog, njegove kosti uzimam u ruke. Ja sam ga rodila, držala u naručju, cijeloga u bijeloj peleni, a sada ga zakopavamo u crne vreće i daske”, kaže kroz suze majka Naila Bajrić.

Najmlađe žrtva koja će ove godine biti ukopane su Samir Garibović, Emir Đonlagić i Suad Kljajić. Kada su ubijeni imali su po 19 godina. Dok će najstarija ukopana žrtva biti Bećir Bešić koji je u momentu ubistva imao 88 godina.

“Ovo je Zarina Behlić koja je poginula sa majkom svojom u kući i sinom od 16 mjeseci”, priča Sead Hodžić, predsjednik OO šehidskih dženaza Prijedor, dok pokazuje fotografiju.

Zarina, njeno dijete i majku ubili su rafalnim pucnjevima kroz vrata, prepričavaju nam u Memorijalnom centru Čarakovo, u kojem se svaku noć upali 413 zvijezda, koje podsjećaju na broj ubijenih u ovoj općini. Između ostalih Konačni smiraj će naći otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović. Najveći dio žrtava biće ukopan u mezarju Kamičani, dok će ostali nakon kolektivne dženaze, biti ukopani u drugim šehidskim mezarjima

“Iz Kozarca ide 68 šehida, Džemat Čarakovo ima 5 šehida, Hambarine, Rizvanovići i Bišćani ima po jednog, a Skela ima pet. I tu se završava sva priča. Ukop se izvršava, a onda se ide u džamiju uči se Kelime i Tehvid, za sve šehide koji su ukopani ove godine i svih prije dženaza”, navodi Hodžić.

Prema dostupnim podacima u toku rata ubijeno je 3.176 Prijedorčana, a od 1992. do 1995. protjerano je 50.000 osoba. Do sada je izrečeno 56 pravosnažnih presuda za ratne zločine koje se odnose na Prijedor, od čega 12 presuda Haškog tribunala.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad