Kulašić je preživio logor u Prijedoru, bratove ostatke nije pronašao

Vijesti 19. jul 201910:05 > 12:04
N1

Član organizacionog odbora za kolektivne dženaze Teufik Kulašić u Prijedoru će ove godine ukopati brata čiji ostaci još uvijek nisu kompletirani, godinama su pronalazili kosti no neke još uvijek nedostaju.

“Taj proces (pronalaženja posmrtnih ostataka) predugo traje i taj zločin ljudski um ne može nikako shvatiti, da se ljudi tako pobiju pa da se bace u provaliju i da se sve pokuša sakriti”, kazao je Kulašić rekvaši i da mnoga tijela ne bi bila pronađena da nije bilo pritiska porodica žrtava.

Teufik Kulašić za vrijeme rata bio je u prijedorskom logoru sa bratom. Ispričao nam je kako mu je brat ubijen:

“Moj brat i ja smo zajedno u jednoj kući pokupljeni, tada se to ovdje zvalo čišćenje terena. Bratići su igrom slučaja ostali u toj kući. Imali su valjda malo duše i srca ti zlotvori. Međutim, to je mog brata i odvuklo u smrt, on je osjećao da su (sinovi) tu negdje i da će ih naći. Prvu šansu koja mu se pružila, on je uletio u autobus i došao do Korićanskih stijena gdje je i ubijen.”

Više od 10 godina sinovi njegovog brata nisu mogli da se pomire sa zločinom koji se desio.

“Kada se istorijski pokazalo da se takav strašan zločin desio, moji bratići nisu mogli prihvatiti da im je otac tako ubijen. Nije im ništa falilo u životu gledajući na izbjeglištvo ali mi stariji smo shvatili šta se tu desilo i mi odajemo počast tim žrtvama ali oni pošto su više vezani dugo nisu to mogli”, rekao je Kulašić.

U Prijedoru je ubijeno 3176 osoba, no Teufik Kulašić je preživio logor i nakon rata se vratio sa porodicom da tu živi.

“Mi smo svojim povratkom dokazali da smo za život. Ja sam bez djece ušao u rat a sada imam tri kćerke koje su završile školu u Prijedoru gdje je i njihov otac završio, bez obzira što je na tom mjestu završio i u logoru. Mi hoćemo tamo gdje nam je lijepo i fino”, kazao je te dodao:

“Treba da se shvati da mi ozbiljno želimo da živimo ovdje, ovo je naše mjesto. Onaj ko ne voli tu biti, niko ga ne tjera.”

Kulašić je kazao da žrtve i porodice žrtava najviše boli negiranje onoga što se desilo te da to ne mogu prežaliti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad