Tabuti s posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava stigli u Vedro polje

Vijesti 19. jul 201920:58 > 21:00
Anadolija

Tabuti s posmrtnim ostacima 86 prijedorskih žrtava stigli su, nakon ispraćaja iz Šejkovače u Sanskom Mostu, na stadion Vedro polje u Hambarinama gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza.

Kolona od tri kamiona u kojima su zeleni tabuti s nekompletnim posmrtnim ostacima, kratko se, na putu prema Hambarinama, zadržala u Sanskom Mostu gdje je veliki broj građana odao počast prijedorskim žrtvama.

Tabuti će večeras ostati na Vedrom polju, pored Prijedora, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza-namaz nakon čega će tabuti biti prebačeni na pojedinačna mezarja gdje će pronaći konačni smiraj.

Najmlađe žrtve koje će sutra biti ukopane su mladići koji su u momentu kada su ubijeni imali svega 19 godina: Samir (Sadika) Garibović, Emir (Kemala) Đonlagić i Suad (Mehe) Kljajić. Suad će biti ukopan zajedno sa svojim ocem Mehom.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Bećir (Adema) Bešić koji je rođen 1931. godine.

Ove godine konačni smiraj će naći otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović.

Zajedno će ukopani biti i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić, Mirsad i Suad, braća Jakupović, Armin i Dedo, braća Grabić Mustafa i Vejsil, te braća Sivac, Nedžad i Edin.

Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava biće ukopani u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica. Najveći broj žrtava, 68 njih, bit će ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani dok će ostali biti ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad