KO SDA: Ostavka ministrice Bogunić potvrđuje Konakovićevo nasilje nad zakonom

Vijesti 20. jul 201911:19 > 11:22
N1

"Ostavka ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić, praćeno jasnim obrazloženjem, dokazuje da unutar aktuelne Vlade KS ne postoje uslovi za zakonit i savjestan rad. Svima je jasno, nakon ostavke ministrice Bogunić, da je ovakav razvoj događaj posljedica beskrupuloznog pokušaja Elmedina Konakovića da, protivno zakonu, ostvari punu političku kontrolu nad svim sektorima u KS, uključujući i visokoobrazovne institucije", navode iz SDA.

Kako su naveli, ministrica Bogunić jedina od aktuelnih ministara u Vladi KS ima čvrst osjećaj odgovornosti i poštovanja zakonskih obaveza, čime je zaslužila poštovanje od svih dijelova javnosti.

“Njenim odlaskom, Fortina Vlada KS gubi jedinog ozbiljnog ministra u svome sastavu, a preostali dio Vlade KS je sveden na skupinu amatera, koja će provoditi nezakonite naloge Elmedina Konakovića i dijeliti budžetski novac njegovim stranačkim i ‘poslovnim’ partnerima, kao što je potvrdila i posljednja afera u Turističkoj zajednici. Niz afera sa pronevjerom budžetskog novca, te Konakovićevo nasilje nad zakonima, ukazuje da je Fortina vlada krenula u vlastito samouništenje, jer Vlada KS koja je u ovako kratkom roku prekršila ovoliko zakona i proizvela čitav niz afera ne može tražiti dodatno povjerenje”, stoji u reakciji iz KO SDA Sarajevo.

Zineta Bogunić podnijela je ostavku na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u obrazloženju je kao razlog navela “nemogućnost da dužnost obavlja savjesno”.

Ministrica Bogunić je zamolila premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu da u skladu s propisanom procedurom prihvati njenu ostavku i rješenje o razrješenju te da ih na potvrđivanje dostavi Skupštini Kantona Sarajevo.

Na tu poziciju Bogunić je postavljena kao nestranački kadar, ali iz kvote ministarstava koja su pripala političkoj stranci Narod i pravda.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad