Američki kongresmen: SNSD prijeti odvajanjem od BiH

Vijesti 23. jul 201908:46 > 08:53
AFP

Prošle sedmice je Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa u Washingtonu održao saslušanje pod nazivom „Ruski napadi na izbore dezinformacijama: Lekcije iz Evrope“. Kongresmen Adam Kinzinger je značajan dio svog obraćanja posvetio Bosni i Hercegovini.

„Prošlo je skoro 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH. Međutim, Rusija je iskoristila ovo vrijeme da podrži nacionalističke političare u Republici, glavne uzročnike rata u Bosni, u kome se dogodio genocid i ubijeno je više od 100.000 ljudi“, rekao je Kinzinger na početku svog izlaganja o BiH. Nastavio je govoreći o neformiranju vlasti:

„Prošlog oktobra u Bosni su održani parlamentarni izbori. Od tada nisu uspjeli formirati vladu, zbog neslaganja između prozapadinih političkih partija i nacionalističkih srpskih partija oko toga kakav odnos bi Bosna trebala imati sa NATO-om. Snažno anti-NATO osjećanje i prijetnje odvajanjem od Bosne su glavna odlika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kojeg podržava Rusija, i koji blokira formiranje vlade zbog pristupanja NATO alijansi“.

Kinzinger je govorio i o pasivnom odnosu Evrope prema BiH:

„Evropljani su napustili Bosnu i Sjedinjene Države ne mogu same nositi sav teret. Ako se želimo boriti protiv štetnih ruskih aktivnosti, moramo to raditi zajedno sa našim evropskim saradnicima. Moramo pokazati Bosni i drugim nacijama koje iskušava Putin, da je zapadna demokracija puno bolja opcija nego tiranski ruski sistem. Primjeri poput Bosne i Ukrajine pokazuju zašto je toliko važno održavanje saslušanja radi razotkrivanja štetnog ruskog uticaja“.

Kinzinger je rekao i da se nedavno sreo sa predstavnicima iz svih dijelova balkanske regije:

„Svi su oni naveli, bez izuzetka, da su Sjedinjene Države jedini partner koji s njima čvrsto stoji protiv Rusa. A to nije naše dvorište. To je evropsko dvorište. Evropa ima odgovornost da iskorači i učini više. Ovo ne može biti samo američka operacija, ali smo sretni da je vodimo sa našim evropskim prijateljima“, prenosi VOA.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad