Pokrenuta inicijativa: Nove pozicije za kladionice u Sarajevu?

Vijesti 24. jul. 201911:05 > 11:11
Podijeli:
Izvor: Screenshot

U Sarajevu se održava sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se, između ostalog, razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih.

Nakon usvojenog dnevnog reda sjednice, uslijedila su pitanja i inicijative zastupnika. Zastupnik Sead Milavica podnio je inicijativu da Vlada Kantona Sarajevo donese pravni okvir kojim bi se odredili uslovi koje moraju ispunjavati uplatna mjesta kladionica na području KS i to na način da se dosadašnji kriteriji neophodne udaljenosti od najmanje sto metara od vjerskih objekata te osnovnih i srednjih škola poveća na hiljadu metara, tj. jedan kilometar.

“Inicijativu pokrećem zbog učestalosti pojave incidenata, kaznenih djela, pljački, izazivanja opće društvene opasnosti, narušavanja javnog reda i mira te prekršaja unutar ili u neposrednoj bilizni uplatnih mjesta kladionica te sve češće ovisnosti o klađenju koja proizvodi sve veći broj društveno devijantnih i socijalno ugroženih osoba što ima za posljednicu niz problema u široj društvenoj zajednici. Posebno izloženi ovim štetnim uticajima su maloljetnici koji iz znatiželje i mladalačke želje za brzoim zaradom počinju s klađenjem, a zatim to polako prerasta u ovsinosti koje se jako teško riješiti”, naveo je Milavica u obrazloženju.

On tvrdi da kladionice koriste blizinu školama kako bi na velikom odmoru privukli mlade ljude.

“Tako roditelji skoro svako jutro iz svojih, obično skromnih, kućnih budžeta djeci daju novac za jelo. Međutim, mladi, vođeni duhom vremena izigravaju roditeljsko povjerenje i novac koji dobiju troše ispunjavajući tikete u sportskim kladionicama. Dosadašnja zaštita od štetnih uticaja kao što je minimalna udaljenost od 100 metara od vjerskih i školskih objekata ne predstavja udaljenost koja bi na ovaj problem značajnije utjecala”, naveo je on te pozvao Skupštinu KS da se izjasni o ovoj inicijativi navodeći da inicijativa ima svrhu i opravdanost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad