Usvojena inicijativa: Kladionice moraju biti udaljene kilometar od škola

Vijesti 24. jul. 201911:27 > 11:29
Podijeli:
Izvor: N1

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je inicijativu zastupnika Seada Milavice da se dosadašnji kriteriji neophodne udaljenosti kladionica od najmanje sto metara od vjerskih objekata te osnovnih i srednjih škola poveća na hiljadu metara, tj. jedan kilometar.

“Ja bih povećao na 100.000 metara da može, a svakako ću glasati za”, kazao je predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković uoči glasanja.

Inicijativa je usvojena sa 28 glasova za, protiv nije bio niko dok je jedan zastupnik bio suzdržan čime je incijativa usvojena.

“Inicijativu pokrećem zbog učestalosti pojave incidenata, kaznenih djela, pljački, izazivanja opće društvene opasnosti, narušavanja javnog reda i mira te prekršaja unutar ili u neposrednoj bilizni uplatnih mjesta kladionica te sve češće ovisnosti o klađenju koja proizvodi sve veći broj društveno devijantnih i socijalno ugroženih osoba što ima za posljednicu niz problema u široj društvenoj zajednici. Posebno izloženi ovim štetnim uticajima su maloljetnici koji iz znatiželje i mladalačke želje za brzoim zaradom počinju s klađenjem, a zatim to polako prerasta u ovsinosti koje se jako teško riješiti”, naveo je Milavica u obrazloženju.

VEZANE VIJESTI

On tvrdi da kladionice koriste blizinu školama kako bi na velikom odmoru privukli mlade ljude.

“Tako roditelji skoro svako jutro iz svojih, obično skromnih, kućnih budžeta djeci daju novac za jelo. Međutim, mladi, vođeni duhom vremena izigravaju roditeljsko povjerenje i novac koji dobiju troše ispunjavajući tikete u sportskim kladionicama. Dosadašnja zaštita od štetnih uticaja kao što je minimalna udaljenost od 100 metara od vjerskih i školskih objekata ne predstavja udaljenost koja bi na ovaj problem značajnije utjecala”, naveo je on te pozvao Skupštinu KS da se izjasni o ovoj inicijativi navodeći da inicijativa ima svrhu i opravdanost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad