Tužilaštvo TK: Iz GIKIL-a protupravno izvučeno 21 milion KM

Vijesti 24. jul 201913:40 > 13:45
N1

Kriminalne radnje u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac traju duži niz godina, a prema informacijama Tužilaštva Tuzlanskog kantona za devet godina na sumnjiv način izvučeno je dvadesetak miliona maraka. Novac je završavao na računima firme GSHL koja je vlasništvo jučer uhapšenog Pramoda Mittala. Istragom u vezi kriminalnih radnji u GIKIL-u trenutno je obuhvaćeno šest osoba, četiri strana državljana i dva iz Bosne i Hercegovine.

Prilikom prikupljanja dokaza o kriminalu u lukavačkoj kompaniji, Tužilaštvo TK u dva navrata je Tužilaštvu BiH slalo zahtjeve za ocjenu nadležnosti, međutim ova pravosudna institucija se očitovala kao nenadležna.

“Očigledno se novac ‘gubio” na dva mjesta. Ovdje je ostajao, a bio je dužan da se preda kroz opremu da bi se zaštitili ljudi na ovom području onečišćenja okoliša do ovih protupravnih radnji koje su polučile protupravnu imovinsku korist od pojedinaca i ovlaštenih službenih osoba”, kaže Tomislav Ljubić, glavni Tužilac TK.

“Smatramo da je u periodu od 2006. putem tzv. menadžerskih ugovora u gotovini do 2015. godine izvučeno 21 milion KM, a za koja novčana sredstva smatramo da su isplaćena neosnovano”, dodaje Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac u slučaju Mittal.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad