Savez sindikata RS traži povećanje najniže plate na 600 KM

Vijesti 24. jul 201914:14 > 14:17
Anadolija

Tražimo povećanje najniže plate od septembra na 550 KM, a od početka sljedeće godine da najniža plata iznosi 600 KM, rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Sprske nakon sjedine Predsjedništvo Saveza sindikata.

Ona je istakla da se 31. jula održava sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS kada će iznijeti ovaj zahtjev i dodala da očekuje da će Vlada RS donijeti odluku o povećanju. Naglasila je da je sramota da postoje radnici koji rade za trenutnu najnižu platu od 450 KM, jer se za ovaj iznos ne mogu kupiti osnovne prehrambeni artikli.

“Tražimo i tematsku sjednicu Vlade RS o platama, sa ciljem da se povećaju i da se zaustavi odlazak radnosposobne kvalifikovane radne snage”, istakla je Mišić.

Prema njenim riječima na ovoj tematskoj sjednici potrebno je riješiti i haotično stanje u sistemu plata obzirom da postoje zakonska rješenja koja se međusobno isključuju, a zbog neujednačene prakse u isplatama plata nemoguće je izvršiti kontrolu primjene zakona, odnosno da li neko povećava platu.

Istakla je da očekuje da će ovakva sjednica biti održana u septembru, kao i da će ukoliko bude potrebno biti održana i sjenica parlamenta RS-a jer je ovo pitanje suštinsko za a dobrobit građana i zaustavljanje odlaska ljudi.

Predsjedništvo Saveza sindikata RS danas je razmatralo dokument koji treba da bude izrađen do kraja mjeseca, a tiče se toga da li će 2019. godina biti godina značajnog rasta plata ili značajnog odlaska sa prostora RS.

Ranka Mišić je izjavila da plate stagniraju već deceniju, a sporadična povećanja mogu se svesti na nivo statističke greške, dok je izražen rast cijena života.

Ona kaže da je prosječna plata u RS-u 910 KM, a u realnom sektoru jedva prelazi 620 KM, a da poslodavci stalno govore da je potrebno povećati platu, ali to samostalno ne čine, iako je Vlada RS kroz nekoliko mjera pružila značajnu pomoć poslodavcima.

Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata govoreći o realnom sektoru rekao je da je Unija udruženja poslodavaca eksplicitno rekla da ne želi da potpiše opšti kolektivni ugovor, zbog čega će insistirati na potpisivanju granskih kolektivnih ugovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad