Dok su tužilaštva prebacivala nadležnosti, iz GIKIL-a izvučeno 20 miliona KM

Vijesti 24. jul 201916:47 > 18:48
N1

Kriminalne radnje u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac traju duži niz godina, a prema informacijama koje je danas izložilo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, za devet godina na sumnjiv način izvučeno je više od dvadeset miliona maraka. Novac je završavao na računima firme GSHL koja je vlasništvo jučer uhapšenog Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a. S njim su uhapšeni i član ovog odbora Rajiba Dasha i generalni direktor kompanije Paramesha Bhattacharyya, dok je istragom obuhvaćen i odbjegli bivši direktor Debashish Ganguly.

Sumnja se i da je novac prebacivan na neke lične adrese, a kako bi se istovremeno spriječila isplata plaća ili doprinosa radnicima, zatim obaveza prema dobavljačima, u najvećoj mjeri prema Željeznicama FBiH i Luci Ploče.

Radnici su godinama upozoravali da se kapital izvlači iz kompanije, a da se ništa ne ulaže. Zvaničnu prijavu poslali su Kantonalnom tužilaštvu prošle godine.

“Već je možda kasno. Ovdje je izvučeno sve što se moglo izvući. Opominjao, radio, borio se. Oni su mi dali hiljadu bolesti. Mittal i kompanija. Međutim, imaju oni poslušnike čitavo vrijeme u upravi pa i sada”, kazao je jedan od radnika ove kompanije Zijad Kasumović.

Sve to je trajalo dok su tužilaštva prebacivala nadležnosti s jednog na drugo. Kantonalno tužilaštvo u više navrata traži ocjenu od državnog tužilaštva i koje je predmet vratilo u Tuzlu gdje je istraga otvorena i pokazala velike kriminalne radnje.

“Očigledno se na dva mjesta novac gubio. Ovdje je ostajao, a bio je dužan da se preda kroz opremu da bi se zaštitili ljudi na ovom području zbog onečišćenja okoliša, pa do protupravnih radnji koje su polučile protupravnu imovinsku korist od strane pojedinaca i ovlaštenih službenih osoba”, objasnio je Tomislav Ljubić iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Mittalu i ostalim državljanima Indije, stavlja se na teret da su još od 2003. kada je došlo do pristupanja tadašnjeg GSHL-a u formiranje GIKIL-a sačinili aneks ugovora pomoću kojeg nisu uplatili u GIKIL obaveznih 45 miliona maraka, a sve uz povezanost stranog ulagača i pojedinaca iz naše zemlje. Pod istragom su i Vehid Mešić i Faik Buševac kao tada odgovorne osobe u KHK tokom potpisivanja ankesa. Ali to nije sve.

“Smatramo da je u periodu od 2006. pa dalje, putem tzv. Menadžerskih ugovora, u gotovini do 2015. godine izvučeno oko 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su isplaćena neosnovano”, rekao je Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Mittal i saradnici se terete i da su od juna 2018., kada je nad GSHL-om otvoren likvidacijski postupak neovlašteno radili dalje i izvlačili milione iz lukavačkog GIKIL-a. Koliko su i jesu li za sve imali prešutnu podršku vladajućih političkih struktura jer pola GIKIL-a je državni kapital, Tužilaštvo danas nije moglo kazati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad