Državni zatvor počinje sa radom 1. avgusta, ali ne za zatvorenike

N1

Državni zatvor u Istočnom Sarajevu u naselju Vojkovići, s radom će početi 1. avgusta, ali neće primiti tada prve zatvorenike, već će u njega najprije ući administracija.

Proteklih godina bilo je mnogo obećanja, državni zatvor je odavno trebao da ima prve zatvorenike, ali zbog raznih proceduralnih razloga, ni do danas nema onih zbog kojih je i napravljen. Novo obećanje ne znači da će uskoro biti i prvih stanovnika prvog državnog zatvora.

“Mi planiramo krajem ove, početkom naredne godine krenuti u fazu popunjavanja zatvora”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH u junu 2017. godine.

Niti je državni zatvor krenuo sa radom, niti je popunjen za ove dvije godine od kada je ministar pravde najavio stavljanje ovog objekta u funkciju. Za sada odluka da kreće sa radom sljedećeg četvrtka.

“Kada će se uspostaviti potrebna administrativna struktura, donijeti potrebni administrativni propisi i krenuti naravno u fazu upošljavanja potrebnog broja radnika i nakon toga prijema prvih zatvorenika”, pojasnio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

A put za prijem novih radnika i prvih zatvorenika, mogao bi biti trnovit. Naprije će ministar pravde imenovati vršioca dužnosti upravnika, koji će do 15. septembra pripremiti sistematizaziju radnih mjesta u državnom zatvoru. Ukoliko Savjet ministara usvoji plan zapošljavanja, raspisuje se konkurs za što će, prema izjavi ministra biti potrebno 4-5 mjeseci, kao i za samu obuku.

N1

“Evo imamo vremena do 01.08. da vidimo u kom smjeru i kakvo će rukovodstvo zatvora biti”, kazao je Grubeša.

A to rukovodstvo trebao bi da vodi upravnik, kadar SNSD-a. Još početkom ove godine, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara je rekao da upravnik mora biti iz reda srpskog naroda, a nezvanično saznajemo da nema ništa protiv da on bude iz SNSD-a

“Tačno je da sam ja u svim ranijim razgovorima koji su se ticali kadrova, insistirao na tome da taj kadar, odnosno prvi čovjek iz tog menadžmenta, bude iz reda srpskog naroda i u tome nema ništa sporno”, kazao je u februaru Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

A broj tog kadra bi prema planu trebao iznositi 270 mjesta. Dok bi kapacitet zatvora bio 348 mjesta, od čega bi 50 bilo rezervisano za pritvorenika. Broj zatvorenika bi po potrebi mogao da se kreće i do 550 mjesta.

Država već plaća ogromne cifre entitetskim Zavodima za izvršenje sankcija. Zbog izdržavanja kazni zatvorenika i pritvorenika koje je osudio Sud BiH, u entitetskim zatvorima, država plaća godišnje oko 7 miliona KM.

“Za čuvanje zatvorenika mi smo imali jednu cijenu koja je od strane entiteta sada pokušana da bude više nego dvostruko veća, nego što smo do sada plaćali, tako da sve te troškove koje smo imali za smještaj zatvorenika po zatvorima diljem BiH mi ćemo sada reducirati i u periodu koji je ispred nas, pripremit i zatvor za prve zatvorenike”, pojasnio je Grubeša.

Kamen temeljac položen 2006, radovi počeli 2014, završeni krajem 2017. No i pored toga, državni zatvor ima sve osim zaposlenih i zatvorenika.

Izgradnja državnog zatvora koštala je 78 miliona KM, od čega je biH izdvojila više od 12 miliona. Ostalo su donacije ili kreditna zaduženja. A proteklih godina bilo je i dosta obećanja kada će zatvor biti otvoren. Novo stiže od Josipa Grubeše, ministra pravde BiH, koji kaže, sredinom naredne godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad