Kamp na Boračkom jezeru okupio izviđače iz cijele regije

Vijesti 24. jul 201918:03 > 19:18
N1

Pod nazivom "Jednostavno prijatelji", u izviđačkom centru Boračko jezero zvanično je otvoren izviđački kamp, koji će trajati narednih 9 dana. 289 izviđača iz cijele regije ovo ljeto provešće u kampu na Boračkom jezeru. Već danas dječaci i djevojčice uživali su u svakom trenutku provedenom u prirodi, a istovremeno sticali nova vrijedna iskustva i vještine, ali i nove prijatelje.

Performansom i izvedbom pjesme grupe Indexi “Da sam ja netko”, članovi izviđačkih odreda iz cijele regije, otvorili su osmi interetnički izviđački kamp na Boračkom jezeru. Među izviđačima po drugi put danas je bila i Katarina Radaković iz Prijedora.

“Prije svega značaj ovog projekta je susretanje mladih iz raznih zemalja, kao što već imamo predstavnike iz raznih zemalja Srbije, Crne Gore i Bosne i njihova međusobna saradnja i sprijateljivanje, zatim mnoge stvari koje naučimo ovdje kroz radionice i edukativne časove”, kazala je Radaković.

Prvi put sa svojim izviđačkim odredom iz Beograda, došao je i jedan od najmlađih ovogodišnjih učesnika, Ilija Kujundžić. Ističe da mu se najviše dopada što su smješteni sa različitim odredima, te na taj način može da stiče nova znanja i razmjenjuje iskustva sa svojim kolegama iz različitih država.

“Pa ovaj projekat je jako važan to što ovde sve te zaraćene zemlje što su bile u ratovima, sada je ovaj projekat da se sve te zemlje zbliže, da nema predrasuda i da svi budu složni i da nema više rata”, poručio je Kujundžić.

Miroslav Popović izviđač je već 60 godina. Sjeća se vremena kada je sa 14 godina prvi put došao na Boračko jezero. Priča nam, ranije je to bilo mnogo drugačije, jer su uslovi za život u prirodi bili teži, ali je kako on kaže, duh izvidništva, uvijek ostao isti.

“Govorimo jezik koji svi razumiju, pjevamo iste pjesme koje volimo, igramo iste igre, razlikujemo se u samo u malom segmentu a to je samo lično opredjeljenje svakog čovjeka, u nekoj vjerskoj razlici i mislim da su odavde djeca poslala fine poruke”, kazao je Miroslav Popović predsjednik skupštine gradskog saveza izviđača u Zenici.

Od prvog organizovanog izviđačkog kampa prošlo je 8 godina. Za to vrijeme zajedničkim radom i druženjem, članovi izviđačkih odreda postali su “Jednostavno prijatelji”, prijatelji bez predrasuda i razlika.

“Najveći akcenat je stavljen na ovo kako se zove naš projekat. Želimo da pokušamo da stvorime te prijateljske veze”, kazao je Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenica.

Na današnjem otvaranju uručene su i zahvalnice svim predvodnicima izviđačkih odreda, ali i svečano otvorene solarne panele na Boračkom jezeru.

Upravo na ovom mjestu svi ovi mladi ljudi, članovi interetničkog izviđačkog kampa stiču nova znanja iz svijeta izviđaštva, ali i stvaraju nova prijateljstva. Uče kako da budu bolji ljudi i kako to oni kažu, čine ovaj svijet boljim nego što trenutno jeste.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad