Bajrambašić: Ukoliko bi Hrvatska promijenila zakon Pelješki most bi pripao BiH

Vijesti 24. jul 201918:31 > 18:41
N1

Izet Bajrambašić, predsjednik Pomorskog društva u BiH istakao je kako je Hrvatska 1994. prepisivanjem jugoslovenskog pomorskog zakona prisvojila bosanskohercegovačko more sebi. Prema njegovom mišljenju, glavni potez institucija u BiH treba da bude izmjena tog Zakona nakon čega bi Pelješki most bio zapravo na teritoriji BiH.

“Činjenica je da je Hrvatska proglasila svoj suverenitet na teritoriji BiH. Ona je objavila pomorski zaključnik prema kom je morski teritorij prisvojila sebi i mi prema tome nismo pomorska zemlja. To je agresorski napad Hrvatske na BiH. To je prvo pitanje koje treba rješiti”, naglasio je to predsjednik Pomorskog društva u BiH koje je osnovano radi očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH te ostvarivanja svih njenih prava na Jadranskom moru.

A to pitanje se može riješiti za početak upućivanjem protestne note Hrvatskoj. Pomorsko društvo u BiH uputilo je protestnu notu predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, te premijeru Andreju Plenkoviću kao i akterima međunarodne zajednice:

“Mi smo se obratili predsjedniku Evropske komisije Junckeru te predsjedniku Vijeća Evrope Tusku. Ovi iz Evropske komisije koji su odobrili sredstva su dali najnižem referentu da na to odgovori. Stalno potenciraju da moramo riješiti pitanje granice sa Hrvatskom a ignorišu naše stavove da je Hrvatska prisvojila teritorij BiH.”

Istakao je da je “najvažnije da vlasti BiH upute protestnu notu Hrvatskoj da se promijeni taj pomorski zakon” a Pomorsko društvo BiH traži načine da pokrene tužbu protiv Hrvatske u vezi sa ovim problemom.

“Konfuzija kod naših političara se temelji na kontrolisanom pravnom haosu koji radi Hrvatska”, rekao je.

Pored vlasti u BiH i međunarodna zajednica ima svoj dio odgovornosti, kako je kazao:

“I OHR je tu uključen i Upravni odbor PIK-a, mir se implementira na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Valentin Inzko je tu najodgovorniji da sazove Upravni odbor i tu temu stavi na red.”

“Protestna nota Hrvatskoj, zatim OHR i Upravni komitet PIK-a i sljedeće je obavijestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija – to su prve stvari koje treba uraditi”, dodao je Bajrambašić.

Ukoliko bi protestne note i druge mjere urodile plodom i Hrvatska promijenila svoj pomorski zakon, Pelješki most pripao bi Bosni i Hercegovini.

“Pravna situacija bi se promijenila na moru. Hrvatska ima svoja prava na zraku, površini i vodi i to se pravo sukobi sa pravom BiH da ima otvoreni pristup slobodnom moru”, objasnio je kazavši da bi Hrvatska trebala učiniti nešto po tom pitanju ukoliko je “prijateljska zemlja.”

“Ako bi se povukao sporazum Tuđman-Izetbegović, onda je po pitanju Ženevske konvencije o moru most na teritoriji BiH”, dodao je

Objasnio je kako je trenutno granica na moru uvučena prema Bosni i Hercegovini umjesto da bude na sredini, te je to razlog zašto bi most pripao BiH ukoliko bi se to ispravilo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad