Kulminirala borba u vezi sa sarajevskim parkom Hastahana

Vijesti 25. jul 201916:18 > 19:14
N1

Borba oko parka Hastahana u Sarajevu danas je kulminirala na sjednici Opštinskog vijeća. Prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna te provođenju Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' – za lokalitet Hastahana, danas je usvojen na redovnoj 41. sjednici Opštinskog vijeća Centar Sarajevo.

Hastahana će ostati simbol građanskog otpora u Sarajevu, moglo se čuti na današnjoj sjednici Opštinskog vijeća Centar Sarajevo. Borci za zelenu površinu, nasuprot onih koji smatraju da u parku može biti mjesta i za podzemnu garažu ali i zgradu u državnom vlasništvu.

“Zar mi treba do te mjere da se komercijalizujemo i prodajemo svaku hrpu prostora za komad betona. Dosta mi je betona. Građani se s pravom bune što će izgubiti i ovaj prostor. Zato što je to jednostavno jedna manipulacija. Kad kažu napraviće se podzemna garaža, napraviće se prostor za mjesnu zajednicu pod zemljom, napraviće se zelena površina na krovu… znate vi koliko košta taj hibrid. To su milioni u pitanju. Ko će to da napravi? Neće napraviti opština, nema u budžetu pare za to. To je čista laž”, kategorična je Vesna Hercegovac Pašić, arhitekta.

N1

Načelnik opštine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić kaže da će u budžetu biti novca za to 2020. godine. Smatra da je današnjom sjednicom zaključena odluka o sudbini Hastahane.

“Svako je imao priliku da da svoju sugestiju prijedlog, da, između ostalog doprinese što boljem rješenju u odnosu na postojeće”, kazao je Ajnadžić.

Ipak, predstavnicima građana koji se protive odluci o gradnji u parku, na sjednici je jedva data prilika da govore, i iznesu svoje argumente. Od dvoje koji su to tražili šansa je data samo jednom. Glasanjem je utvrđeno da je većina potiv toga da ih sasluša. Njihovu borbu, neki su nazvali populističkom propagandom.

“Nakon što smo se izborili za 89 posto zelene površine, onda su ove neke strankice uzeli ove neke ljude i počeli populističku propagandu da mjesecima provode”, kazao je Sulejman Haljevac, dopredsjedavajući Opštinskog vijeća.

N1

Još nije gotovo, poručuje poslanik SDP Denis Challenger ističući da postoji pravni osnov da građani ponište današnju odluku.

“Borba tek počinje. Građani se trebaju sada još više okupljati. Da izvršimo ogroman pritisak na sve izabrane zvaničnike te izmjene i dopune stavimo ponovo van snage”, poručio je Challenger.

Građani koji se bore da park bude potpuno zelena površina u svojim javnim istupima ističu da Sarajevo ima svega devet, dok Svjetska zdravstvena orgnanizacija preporučuje 50 metara kvadratnih po stanovniku. Podsjećaju da glavni grad BiH u zimskim mjesecima trpi katastrofalno zagađenje vazduha, koje je često i deset puta veće od dozvoljenog maksimuma. Povećanje svima dostupnih zelenih površina je imperativ zdravlja stanovništva ovog grada, među kojima je sve više onih koji ne mogu priuštiti ni jednodnevni izlet van grada.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad