Novo Vijeće ministara treba donijeti odluku o novom popisu stanovništva

Vijesti 28. jul 201917:50 > 18:22
N1

Novi popis stanovništva BiH trebao bi biti za nešto više od dvije godine. Međutim, konačnu potvrdu za ulazak u postupak pripeme novog popisa, mora dati Vijeće ministara u saradnji sa statističkim institucijama.

Iz Republičkog zavoda za statistiku tvrde da odluku o novom popisu treba donijeti novi saziv Vijeća ministara. Iz statističkih institucija navode da su spremni da krenu u ovaj proces koji bi trebao biti sproveden po evropskim smjernicama.

Agencija za statistiku BiH je početkom godine u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku sačinila informaciju o popisu stanovništva u BiH za ciklus 2021. godine. Informacija je upućena Vijeću ministara, a evo šta sadrži.

“U toj informaciji je sadržan prijedlog zaključka, da se formira radna grupa za izradu zakona o popisu. Jer tek kada se donese zakon o popisu stanovništva u kojem će biti definisan period kada će se održavati popis, daju se u zakonu smjernice za metodologiju i određuje se budžet, i tada možemo da konkretnije nešto radimo”, poručila je Mirsada Adembegović iz Agencije za statistiku.

U Federalnom zavodu za statistiku kažu da su zaprimili upustvo od Eurostata, o tome kako se sprovodi popis stanovništva u zemljama EU, te će kako navode iz ove institucije učiniti sve da sprovode evropske prakse. Pored toga potrebno je spriječiti i nepravilnosti.

N1: Kako spriječiti te nepravilnosti, povodom popisa? “Pa to je u ovom trenutnku hipotetičko pitanje. Tako da na to ne bi ni odgovarao.”

N1: Da li je bilo u prethodnom popisu nekih neregularnosti koje ste zadokumentovali, koje su otklonjene evetualno?

“Pa u samom procesu jel uvijek se dešavaju sami problemi, koji su u samom procesu bili otklanjani, ali vijedli smo kroz finalni izvještaj Eurostata i UN-a, da je popis stanovništva ocijenjen pozitivnom ocjenom i kao takav prihvaćen od strane Eurostata”, naveo je Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku.

U zavod za statistiku Republike Srpske smatraju da odluku o popisu treba donijeti novi saziv Vijeća ministara. Dodaju da se ovaj zavod tokom popisa 2013. striktno držao zakonskim i metodloških rješenja, što se posebno odnosilo na definisanje statusa rezidenta, zbog čega je nastala razlika za više od 50 hiljada stanovnika u RS-u kada se kompariraju podaci ovog zavoda i Agencije za statistiku BiH.

“U svakom slučaju popis je statističko pitanje. Vezano za druge aspekte problema organizovanja, finansiranja, održavanja itd, razumljivo je da ako politiku doživljavamo kroz organe vlasti, razumljivo je da oni trebaju da budu uključeni, ali prije svega što se metodologije tiče i provođenja popisa tu su statističke institucije koje su nadležne za to”, kazao je Jasmin Komić, v.d. direktora Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Popis iz 2013. godine koštao je BiH više od 42 miliona i 600 hiljada maraka, a prema tim podacima u BiH živi 3.531.159 stanovnik, 50,11% čine Bošnjaci, 30,78% Srbi i 15,43% Hrvati. Prosječna starost bh. stanovnika je bila 39,5 godina.

Podatke popisa stanovništva iz 2013. Agencije za statistiku BiH , RS nije priznala. Tako je Zavod za statistiku RS-a objavio podatke u kojem 52.000 stanovnika živi manje u ovom bh. entitetu. Tako su dva različita podatka otišla u Brisel. Još uvijek se čeka formiranje Vijeća ministara BiH, koje bi trebalo donijeti novi zakon o popisu stanovništva koji bi trebao biti 2021. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad