Fenomen koride u Čevljanovićima

Vijesti 28. jul 201918:42 > 18:46
N1

Čevljanska korida koja se ove godine održava po 72 put okupila je hiljade posljetilaca na Čevljanskom polju. Iako se ranije u medijima govorilo da bi moglo doći do otkazivanja te se najave nisu ostvarile. Muzika, piće, hrana i igra samo su neki od elemenata ovog tradicionalnog vašara. Vlasnici bikova se nadaju pobjedama, dok građani poručuju da je narodu potrebno više ovakvih okupljanja.

Rijeka posjetilaca slila se ovog vikenda na Čevljansko polje. Muzika, kolo, hrana i ono što je ovim ljudima najvažanije, borbe bikova, vratili su još jednom na, kako kažu jedinstvenu lokaciju u Bosni i Hercegovini. Na pitanje, šta se krije iza fenomena Čevljanske koride poručuju, da se kriju dobra i pozitivna atmosfera i radost, koja udaljava od trneutnih loših dešavanja.

“Povodom Čevljanovića, svake godine sam redovan tu. Nikad nisam preskočio. Mislim da jedan od zaista najteferiča što bi mi seljački rekli. Ovo nam je stvarno vrh!”, kazao je Ševko Omanović iz Visokog.

“Ljudi su odvajkada imali tradiciju okupljanja i mirnog i lijepog druženja. Ovo je jedno od posebnih mjesta u Bosni i Hercegovini i regionu. Ja sam čovjek koji ih obilazi svugdje, ali ovo je nešto ekstra”, rekao je Nermin Biogradlija iz Busovače.

“Fenomen je korida. To me najviše uzbuđuje, to najviše volim da gledam jer se tu ne može ni kupit ni prodat kao sportske utakmice. Ovdje je sve uživo i stvarno najbolje. Da bogdom ne samo u Čevljanovićima, nego u svim mjestima, da se održavaju koride i da se narod skuplja”, dodao je Nijaz Avdić iz Lipnice.

Halid Prosjanović, vlasnik bika “Peronja”, na Čevljanskoj koridi je već 22 put, poručuje kako se sa bikom “Peronjom” ne takmiči nigdje drugo, jer jednostavno, niti jedna korida, ne može nositi s ovom.

“Ovdje se biraju klase i bikovi koji nisu poraženi i samo oni ovdje dolaze. Oni koji su gubili njih više nema ovdje. To je to”, rekao je.

Višestruki šampion Čevljanske koride, bik “Medonja”, spremno je pozirao pred tv kamerama, za nastup na koridi pripreman je i uz pomoć omiljenog obroka koji se sastoji od banana i meda.

“Svako drugi dan bik pređe sedam-osam kilometara i ide na trening. Ima trenere koji ga treniraju i tako idu pripreme. Hrana mu se specijalno odabire, ne može jesti istu hranu kao i ostali bikovi, mora mu se malo probrati. Uglavnom Medonja voli da jede banane i med, mi mu to dajemo i on to najviše jede. Imam dosta bikova osim Medonje. I otac mi je ranije držao bikove. Imam tri štale i 22 bika samo za borbe”, kazao je Habib Bijelić, vlasnik bika šampiona.

Jedinstvena poruka s ovogodišnje koride u Čevljanovićima je, da i pored zahtjeva za njenim ukidanjem, tradicija neće biti prekinuta, te da će naredno okupljanje biti još masovnije, ali i još veselije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad