"Turistička Meka BiH" – mnogo istorije i tradicije, sve manje stanovnika

Vijesti 28. jul 201918:54 > 18:58
N1

Zbog dolaska migranata, Unsko-sanski kanton bori se sa krizom, dok zbog odlaska domaćeg stanovništva kriza tek predstoji. Od prirodnih ljepota Une i nostalgije za rodnim krajem nema kruha, kažu Krajišnici. Zato mnoga sela ostaju pusta, ili se pak pretvaraju u vikend naselja.

Turistička sezona na Uni je na vrhuncu. Jasno je to i po prepunim lokalima u Kulen Vakufu. Nekadašnje srednjevjekovno moćno utvrđenje danas simbolizuje stari grad i kula Ostrovica. Mnogo istorije, mnogo tradicije, sve manje stanovnika.

N1:Ima li mladosti, vraća li se ko? “Slabo. Mladost odlazi, starci umiru, kuće se zaključavaju. To je naša zbilja, od toga ne možemo”, kazao je Muharem Štrkljević iz Kulen Vakufa.

Perspektiva, posebno za mlade, je upitna.

N1:Šta mladi rade ovdje?

“Ne puno, jer nemaju baš puno specijalno ni da rade”, kazao nam je Husein.

No, posla tokom ljetne sezone se nađe. Kulen Vakufu se sezonski vraćaju oni koji su se u njemu rodili.

“Una mi daje taj eliksir života koji je jedinstven, nepojmljiv. Za nas koji smo rođeni ovdje to je jedna privilegija, za one koji dođu i osjete čaroliju, divljine, radosti života, onda se oni svi rado vraćaju ovdje”, naveo je novinar Edin Delić.

Vraćaju, ili namjeravaju da se vrate, ali u penziji.

“Vakuf je najljepša čaršija za mene. A i za druge sigurno.” N1: Vraćaju li se ljudi u Kulen Vakuf?

“Vraćaju, kako se neće vraćati. Mi koji smo u inostranstvu imamo svoje kuće, moramo doći svojoj kući”, rekao je Edin koji živi u Njemačkoj.

Svojoj kući dolaze uglavnom na vikend ili godišnji odmor, jer rade ili u Bihaću, ili Njemačkoj, Austriji.

Od nekadašnjih 5.000 stanovnika, u Kulen Vakufu po popisu ih je manje od 500, u praksi ih ovdje živi i manje od toga. Mjesto koje ljeti mnogi nazivaju turističkom Mekom, zimi opusti i utone u san.

Nakon turističke sezone, Kulen Vakuf ostaje sam sa svojim stanovništvom kojeg je sve manje.

Zbog dugogodiššnjeg iseljavanja stanovništva, u Unsko-sanskom kantonu od školske 2019/2020. moglo bi se zatvoriti više od 30 osnovnih, područnih škola, a bez posla potencijalno ostaje više od 200 prosvjetnih radnika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad