Ko koči legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BiH?

Vijesti 31. jul 201917:13 > 19:00
N1

Udruženja teško oboljelih građana Bosne i Hercegovine uputili su otvoreno pismo adresirano na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, tražeći od njih legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. U svom otvorenom pismu podsjećaju da je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, što je usvojio i Evropski parlament, a to prema njihovim riječima predstavlja i jednu vrstu obaveze u našoj zemlji. Pitali su ih "Zar baš moramo kao zemlja biti zadnji u svemu?"

“Kad smo posljednji u fudbalu ili košarci, zar trebamo biti posljednji i u liječenju ljudi?”, stoji u otvorenom pismu, koji su članovi Udruženja teško oboljelih građana, poslali političkim predstavnicima vlasti. Jedan od njih je i Omer Isović, član Udruženja Zmajevo srce koji već godinama boluje od težeg oblika psorijaze. Kaže, kako je zbog teških bolova čovjek spreman na mnogo toga, pa i zabranjene supstance kao što je kanabis. Njegova jedina želja je da mu dozvole da se legalno liječi.

Ubijam se kortikosteroidima. Moji bolovi su strašni, oni nisu konstantni, ali su strašni. Tražio sam, analizirao i ovo je odgovor, otkud ja u ovoj priči. Tražio sam, analizirao da se liječim, da se ne trujem i jednostavno sam došao do toga, da je kanabisovo ulje pomoglo ljudima, da je psorijaza totalno nestala”, kazao je Isović.

Predstavnik udruženja Kanabih, Irfan Ribić, svoju priču o korištenju ulja kanabisa nikada nije krio od javnosti. Ističe da je glavni kamen spoticanja za dalji korak u njegovoj borbi, pojam dekriminalizacije, koji se prema njegovim riječima zaobilazi u širokom luku.

“Ne možemo pričati o nekoj legalizaciji, dok se to nešto ne dekriminalizuje. Ono što je po meni najvažnije i što je jednim dijelom misija udruženja i cijele ove priče što ja radim jeste da se u svemu ovome struka uvuče u ovo. Da ne priča to tamo neki Irfan, nego da doktori su uvuku u ovo i da oni počnu istraživati i liječiti svoje pacijente”, istakao je Ribić.

U Udruženjima smatraju da ovo pitanje u roku od 7 do 10 dana može riješiti Ministarstvo civilnih poslova, koje zbog nepostojanja državnog ministarstva zdravstva, obnaša i tu ulogu. Prije dva mjeseca, Komisija za borbu protiv droga, na čelu sa ministrom civilnih poslova, Adilom Osmanovićem predložila je set rješenja, koje treba da odobri Vijeće ministara, kako bi se kanabis legalizovao u medicinske svrhe. Međutim, naišli su na određene prepreke.

“Predložio sam da se ide u izmjenu i dopunu pravilnika u kojem bi se kanabis prebacio iz tabele zabranjenih u tabelu strogo kontrolisanih, kada je u pitanju korištenje u medicinske svrhe. Međutim bio sam iznenađen, jer su članovi komisije, oba ministra zdravlja iz entiteta Federacije i entiteta RS. Ministar zdravlja FBiH je bio saglasan sa tim, međutim ministar zdravlja RS je bio protiv toga. Njegovo mišljenje je da se to ne može riješiti kroz pravilnik nego da treba ići na izmjenu zakona”, izjavio je Osmanović.

Ministar zdravlja RS, Alen Šeranić, danas nije odgovarao na naše pozive. A zbog blokade rada Parlamentarne skupštine, i ovo pitanje stavlja se na listu čekanja. Na crnom tržištu kanabisovo ulje se može nabaviti po cijenama do 1.000 eura. U otvorenom pismu dodatno stoji da je u posljednje vrijeme primjetno da se u kanabisovo ulje koje dolazi crnim tržištem ubacuje i olovo kako bi bilo teže. To je direktan i novi atak na zdravlje ljudi koji nesvjesno ubijaju sami sebe, već dovoljno oboljeli. Sve dok se nadležni ne dogovore ko je odgovoran i kada će se jedan ovakav Zakon usvojiti, teško bolesni će biti primorani, kako kažu, tražiti alternativna rješenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad