Đuro Kozar: BiH ostaje na NATO putu, ne vraća se nazad

Vijesti 07. aug 201910:29 > 10:35
Đuro Kozar
Đuro Kozar (N1)

Analitičar Đuro Kozar, gostujući u Novom danu na N1, komentarisao je treći princip sporazuma koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, a koji se tiče saradnje BiH na NATO savezom.

Kozar je kazao da se put Bosne i Hercegovine u NATO nastavlja.

“Ali on će biti nešto usporeniji, a konačnu odluku o prijemu donijet će narod u oba entiteta, vjerovatno referendumom”, istakao je.

Pojasnio je da će biti usporeniji kad je riječ o Godišnjem nacionalnom planu (ANP).

“NATO je tu i koordinira sve aktivnosti, idemo u mirovne misije. A što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa, tu će očito biti nekih redukcija zato što se neće ići šire u tom planu, nego će se vjerovatno u prvo vrijeme svesti na odbrambena i sigurnosna pitanja. To praktično znači da se neće otvarati šira ekonomska i neka druga pitanja, jer godišnji plan nije samo vojska, tu je ukupna politička i ekonomska situacija u zemlji – zakonodavstvo, ljudska prava, itd. To će se vjerovatno nešto sporije propitivati u daljem periodu”, kazao je Kozar.

Prema njegovim riječima, BiH ostaje na NATO putu.

“Ne vraća se nazad, ali će ići nešto sporije zato što u Republici Srpskoj još uvijek pominju tu rezoluciju o vojnoj neutralnosti, premda ona je samo za njihovu upotrebu. Ta rezolucija ne obavezuje ni Federaciju ni državne organe”, naglasio je.

Kozar smatra da stanovnici RS-a koji su protiv ulaska BiH u NATO nisu dovoljno obavješteni o benefitima članstva u tom savezu, nego se stalno vraćaju u prošlost i spominju bombardovanje RS i Srbije.

“Stalno se vraćamo u prošlost, treba da se okrenemo budućnosti, gdje će svakome biti bolje. Gdje će biti manje nezaposlenosti, gdje će biti više radnih mjesta, gdje će BiH više izvoziti. Put u NATO je način i da se prevaziđu neka unutarnja trvenja. NATO nije samo vojna organizacija, nego i politička. Ona pomaže, sugerira, savjetuje. NATO nastoji da bude mir i stabilnost u državi koja je članica. U cjelini, NATO kišobran jamči neku sigurnost i velike korporacije vode računa je li zemlja u NATO-u ili nije”, kazao je Đuro Kozar u razgovoru sa Hanom Sokolović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad