Više od 1.500 vjernika iz BiH ove godine na hadžu, većina stigla u Mekku

Vijesti 07. aug 201917:32 > 18:49
N1

Saudijske vlasti, ali i vjerske institucije pojedinih zemalja aktivno rade na dolasku posljednjih grupa hadžija koje ove godine u Meki žele obaviti jedan od pet temeljnih postulata islama - hadž.

Više od milion i po vjernika iz svih dijelova svijeta dosada je stiglo u Mekku, a na Dan Arefata – dan zajedničkog boravka i molitve uoči Bajrama i na sam dan Kurban Bajrama očekuje se prisustvo više od dva miliona vjernika. Među vjernicima koji su pristigli u Saudijsku Arabiju su i vjernici iz Bosne i Hercegovine.

Saudijska Arabija će za potrebe sigurnosti, reda i mira tokom narednih sedam dana dok na najsvetijem mjestu za muslimane budu obavljani obredi hadža u stanju pripravnosti imati nekoliko destina hiljada pripadnika službi sigurnosti. Oni će se brinuti za oko 2,5 miliona vjernika koji će stići u Meku.

“Iz ovog centra se upravlja sa 1.842 kamere koje su smještene u prostoru Kabe, ali i okolnim prostorima. Njegov zadatak je sigurnost i humanitarni slučajevi u samom haremu. Tokom godine izvan hadža tokom dana dobijemo oko 50,000 poziva, a u vrijeme hadža ta brojka ide do 70,000 poziva na dan”, kazao je Abdul Rahman Saleh, šef Nacionalnog centra za sigurnosne operacije.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine se na hadžu nalazi 1.680 vjernika i svi su već stigli u Saudijsku Arabiju, a i većina njih je stigla u Mekku. Prema informacijama dostupnim preko Ureda za hadž Islamske zajednice u BiH sve hadžije su dobro i bez problema obavljaju sve obrede.

“Nismo ni iznenađeni toliko što su zadovoljni i uistinu dijelimo to zadovoljstvo s njima i radosni smo zbog toga. Učinit ćemo sve da iz dana u dan ovo bude bolje i uspješnije“, rekao je Izet ef. Čamdžić, koordinator i vođa puta.

“Zaista je jedna čast da smo na ovim najodabranijim danima u godini na ovom mjestu. Da možemo toliko dobrih dijela za tako kratko vrijeme da uzmemo, zaista je ovo jedan nevjerovatan osjećaj i emocija koja insana pokreće”, naveo je Ramadan Hasanović, hodočasnik iz Sarajeva.

U Mekku, ali i u Medinu, dosada su stigle i velike grupe vjernike iz zemalja svijeta. Većina njih ističe kako se riječima ne može opisati atmosfera.

“Za neko ko dolazi iz hladnije zemlje osjećam se veoma toplo. Imamo veoma dobre uslove pogotovo ovdje na ovom putu. Unutar Kabe imamo ventilatore i AC sisteme, na raspolaganju nam je i Zemzem voda, dobro smo hidrirani, osjećamo se dobro i sretno”, kazao je Amhad Khan iz Velike Britanije.

“Veoma je lijepo, veoma je interesantno, kad god dođete vidite ljude iz Indonezije, Pakistana i drugih zemalja. Lijepo nam je, živimo zajedno i sve je uredu”, poručio je Yau Muammad Inuwa, hodočasnik iz Nigerije.

U 2015. godini oko 2.300 poklonika ubijeno je u najgorem stampedu u historiji hadža. Iako hadž traje samo pet dana, mnogi hodočasnici stižu tjednima prije i zadržavaju se u gradu. Međutim, ukupni broj dolazaka je ograničen jer svaka muslimanska zemlja prima hodočasničku kvotu. Neki vjernici su proveli godine na listama čekanja – ponekad i cijelu deceniju – samo kako bi izvršili svoju vjersku dužnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad