Čamdžić o sporazumu lidera: Imamo nešto što nam ne garantuje apsolutno ništa

Vijesti 08. aug 201909:09 > 09:17
N1

Nakon što su lideri vladajuće koalicije potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou iz Naše stranke su poručili da je dogovor koji su postigli te oprećna tumačenja tog dogovora dokaz kako lidere ovih stranaka ne zanima ništa osim podjele moći. Zbog čega BH blok neće podržati ovo „legitimno predstavljanje naroda“ i vojnu neutralnost BiH, objasnio je potpredsjednik Naše stranke i poslanik u Parlamentu Federacije BiH Mirsad Čamdžić.

“Svekolika javnost je jako zbunjena ovim Sporazumom, kada jedna sveznajuća, moćna Američka ambasada traži objašnjenje sporazuma koji ima svega 12 tačaka onda vam je jasno kako je to zakukuljeno”, kazao je te dodao da je postojao pritisak međunarodne zajednice:

“Ovdje nekog svog rukopisa ima i gospodin Wigemark. Evidentan je bio i pritisak međunarodne zajednice. Dolaze različiti komentari da se i Dodik uplašio hiperaktivnostima novog predsjednika SDS-a pa je možda požurio. Ono što je žalosno je da 10 mjeseci nakon izbora imamo nešto što nam ne garantuje apsolutno ništa.”

Čamdžić je istakao da je mnogo nepoznanica i dilema unutar Sporazuma:

“Svaki sporazum ukoliko nosi nedoumice i neriješene stvari iz propšlosti odmah je osuđen na propast.”

“Sporazum u tački 12 kaže da je rok za implementaciju 30 dana. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izlazi i kaže ‘da, mi ćemo to uraditi za mjesec, dva’, Milorad Dodik govori sasvim drugu priču. Čak se hvale da su mijenjali adrese, da su telefonom razgovarali”, dodao je.

Nejasan ostaje i bh. put u NATO, no Čamdžić objašnjava da je to jedan od prioriteta.

“Naravno da je put u NATO put bez kog ne možemo. 27 članica rado bi primili BiH ukoliko bi postojao politički konsenzus, međutim politike koje vode entonacionalne stranke ne daje nam ni najmanju dozu optimizma”, rekao je Čamdžić.

Istakao je i da se Naša stranka kao i druge građanske političke opcije ne slažu sa etničkom podijeljenošću u vlasti:

“Radi se o etno reprezentacijama: tako će biti bošnjačka tri, tri hrvatska iz HDZ-a i tri srpska uključujući eventualno i jednog iz reda ostalih koji je pripao RS”.

Na kraju apeluje na građane da ne podlegnu indukciji straha koju proizvode nacionalne stranke ističući da ne postoje nikakve tenzije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad