Detalji požara u tvornici "Energoinvest-Rasklopna oprema"

Vijesti 11. aug 201916:55 > 16:59
N1

Na prostoru u krugu bivše tvornice "Energoinvest-Rasklopna oprema" gorilo je juče 400 četvornih metara prazne hale. Vatrogasci na terenu pokušavali su mu stati u kraj, a u tom su uspjeli tek danas popodne.

Trideset i pet vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila borilo se sa vatrenom stihijom više od 24 sata.

I to vatrogasci iz Istočnog Sarajeva i Katona Sarajevo, a u pomoć su im došli i pripadnici EUFOR-a. Na sreću, ozlijeđenih nije bilo.

Zašto je tako dugo trajalo? Krovna konstrukcija, salonit, teško je to gasiti, onda tervol, pa daska, znači razbijanje, krampe, lopata i motorika, pa onda crijeva da se može gasiti, izuzetno teško gasiti“, izjavio je Milenko Stanković, Vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo.

No, uspjeli su, i to bez širenja požara na lokalne objekte i kuće. Neki od građana koji žive u neposrednoj blizini bivše tvornice sa zebnjom su pratili stanje na terenu.

Ja tu živim, na spratu živi moja porodica. Za sada ne osjećamo neke posljedice, šta će se dalje dešavati, ja zaista ne znam“, kazao je Gojko Drašković, mještanin.

A po svemu sudeći, događat će se razmirice na relaciji SDS-SNSD, budući da predsjednik i članovi Srpske demokratske stranke tvrde – požar je podmenut i to kako bi se se prikrili tragovi ogromnog državnog kriminala.

Imamo sedam krivičnih prijava koje smo podnijeli na osnovu Energoinvesta, vi znate da je odavde izvučeno preko 100 mašina, koje su prodate u željezo u Zenici, da su predstavnici ruskih komapnija otkupili ove hale, ali kao što sam rekao, sprega SNSD-a i Tužilaštva izgleda, zablokirala je te krivične prijave i mi se nadamo da poslije ovoga Tužilaštvo mora uključiti u istragu ove paljevine u Energoinvestu“, naveo je Saša Obradović, općinski odbor SDS-a Istočno Sarajevo.

Direktor istog pred kamere nije htio. Uprava je pak poslala priopćenje. Odbacuju navode o podmetnutom požaru, te najavljuju tužbe:

Imajući u vidu sve navedeno – da se radi o privatnoj imovini, da ništa od imovine ne predstavlja državnu svojinu, da je jasna odgovornost za izbijanje požara i da će odgovorno lice naknaditi štetu, da nema bilo kakvog nezakonitog postupanja od strane Društva ili odgovornog lica – Društvo će pokrenuti parnične postupke za naknadu štete i inicirati krivične postupke protiv gospodina Mirka Šarovića i drugih lica koja pisanjem i saopštavanjem neistinitih podataka ugrozila poslovne interese i narušila ugled Društva, a u javnosti stvorila pogrešnu sliku da se radi o državnoj imovini, te da je došlo do zapaljenja materija koje su opasne po zdravlje“.

VEZANE VIJESTI

Dodaju da u požaru nisu izgorjeli nikakvi materijali niti supstance koje mogu biti opasni po zdravlje radnika ili stanovništva. Navode i da je do požara došlo nesretnim slučajem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad