Tuzla – regionalna destinacija: Više od 300.000 ljudi posjetilo Panonska jezera

Vijesti 12. aug 201919:20 > 20:35
N1

Hiljade građana tražilo je danas osvježenje na Panonskim jezerima u Tuzli. Slana - topla voda, slani slapovi, bogata ugostiteljska ponuda te niz drugih sadržaja, privlače kupače. Osim domaćih gostiju, evidentan je porast broja gositju iz regije i zemalja Evrope. Svake godine jezera posjete stotine hiljada ljudi. Rekordna godina posjećenost bila je 2017. kada je bilo više od 370.000 gostiju.

Panonsko jezero postaje popularno i van granica naše zemlje, zbog toga i sve više stranih turista.

“Rast je broja gostiju iz susjednih zemalaja. Mi smo operisali ciframa da je to od 10 do 12 posto, ali to je već prešlo 20 posto turista van BiH”, kazao je Maid Porobić iz JKP Pannonica Tuzla.

Tri jezera, dva vodena tobogana, dva hidromasažera, vodeni gejzir, slani slapovi, sojeničko naselje, fitness centar na otvorenom, staze za šetanje, restorani, samo su dio onoga u čemu posjetitetlji mogu uživati.

Evo šta su nam kazali posjetitelji:

VEZANA VIJEST

“Iz Dubrava sam. Sa unučićima sam, kćerka, zet muž, blizanci. Super je, predobro”;

“Pa, dobro, jest more za nas. Lijepo je. Dođemo, odmorimo se. Slana voda, imaš sav ugođaj”;

“Iz Sarajeva sam. Ma, super je. Fenomenalno. Usluga, ljubazni su ljudi, voda odlična. Sve je za svaku pohvalu”;

“Iz Zavidovića dolazim. Lijepo mi je. Nisam ove godine bila nijednom, a inače ovo mi je drugi put da dolazim. Dobro je, super mi je”;

“Voda je u početku hladna ali kad dođe više svijeta bude toplija”;

“Ja sam rođeni Bosanac, a zadnjih 15 godina živim u Švedskoj. Ovdje sam vrlo često”, kazali su.

Iako nas prate izuzetno topli dani, kiša koja je padala u junu uticala je na broj posjetitelja.

“Mi smo u špici sezone, u augustu smo, polovina augusta. Zadovoljni smo sezonom. Kako će ona završiti, vidjet ćemo za narednih 15 dana još, kako će završiti. Ja se nadam da će biti uspješna. Svi dosadašnji rezultati govore u korist te činjenice”, pojasnio je Porobić.

Zbog velike posjećenosti, posebna pažnja posvećuje se filtraciji vode koja se vrši pješčanim filterima 24 sata dnevno za ukupnu vodnu zapreminu pri čemu je proces automatizovan sa stalnim dotokom svježe tehnološke vode i slanice. 

Prošlogodišnja sezona na Panonskim jezerima nije baš bila uspješna zbog nepoovljnih vremenskih uvjeta. Ove godine do sada je Panonska jezera posjetilo više od 300.000 osoba, a iz JKP Pannonica nadaju se da će do kraja sezone, taj broj biti još veći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad