Saopštenje policije u vezi sa požarom u "Energoinvestu-RAOP"

Vijesti 15. aug 201911:34 > 11:39
N1

U subotu 10. augusta 2019. godine oko 14.00 sati policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo došli su do saznanja da je u ulici Vuka Karadžića, opština I. N. Sarajevo, tačnije u krugu bivše fabrike „RAOP Energoinvest“ Istočno Sarajevo, odnosno u objektima koje su vlasništvo preduzeća Elektroinžinjering iz Banjaluke, izbio požar i da Teritorijalna vatrogasna brigada grada Istočno Sarajevo kao i vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo i EUFOR-a preduzimaju mjere i radnje na gašenju požara.

Policijski službenici PU Istočno Sarajevo su preduzeli mjere i radnje u vezi sa obezbjeđenjem mjesta događaja i o svemu odmah obavjestili dežurnog tužioca OJT I. Sarajevo, navodedeno je u saopćenju PU Istočno Sarajevo.

Dodaje se da je dana 11. augusta 2019. godine u popodnevnim satima požar je lokalizovan i stvorili su se uslovi za vršenje uviđaja na mjestu događaja.

Dana 12. augusta 2019. godine izvršen je uviđaj na mjestu događaja kojim je rukovodio nadležni tužilac OJT I. Sarajevo uz prisustvo vještaka protivpožarne zaštite.

Nakon izvršenog uviđaja, nadležni tužilac OJT Istočno Sarajevo je navedeni događaj okvalifikovao kao KD „Paljevina“ iz člana 243. KZ RS, te je naložio preduzimanje potrebnih mjera i radnji na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela.

Policijska uprava I. Sarajevo je nakon preduzetih potrebnih mjera i radnji i dokumentovanja KD Paljevina iz člana 243.KZ RS, dana 15. augusta 2019. godine Okružnom javnom tužilaštvu u I. Sarajevu dostavila izvještaj o počinjenom KD protiv osoba inicijala B.N. i H.J, oba iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su kao radnici preduzeća „Tola Kompani“, iz Zenice, dana 10. augusta 2019. godine, vršeći radove na pomenutom objektu počinili gore opisano krivično djelo.

Materijalna šteta počinjena ovim krivičnim djelom biće naknadno utvrđena a ovom prilikom izgorjelo je i uništeno oko 8.000 kvadratnih metara krovne konstrukcije na pomenutim objektima, saopćeno je iz PU Istočno Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad