Humanitarci iz BiH pomažu u školovanju mališana u Burkini Faso

Vijesti 18. aug 201918:27 > 19:02
N1

U nastavku vam donosimio priču o humanitarcima iz naše zemlje koji pomažu siromašnu djecu Burkine Faso. Riječ je o jednoj od nasiromašnijih zemalja na svijetu. Loš životni standard i siromaštvo sudbina je većine stanovnika ove zemlje. 80% ih se bavi poljoprivredom, što je dovoljno za preživljavanje. Siromaštvo najviše pogađa djecu. Veliki broj mališana ne ide u školu ili završi jedan ili dva razreda osnovne škole, kako bi savladali čitanje i pisanje.

Međunarodni forum Solidarnosti uz pomoć humanitraca širom BiH, svake godine obezbijedi humanitarnu pomoć i školovanje za hiljade djece.

Priču donosi Semir Mustafić.

Sretno poslijepodne u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Mališani mjesta Guesna u Burkini Faso dolaze po svoje igračke, paketiće i školski pribor. Spremni su učiti, čitati i pisati. Šalju poruke zahvalnosti prijateljskoj zemlji. 

Puni emocija koje smo donijeli odozdo, pokrenuli smo akciju “Pomozi mi da i ja završim školu” simboličnog naziva. Onda smo krenuli u kampanju prikupljanja sredstava za školovanje te djece. Obzirom da je to jedna od najnepismenijih nacija na svijetu, troškovi školovanja za naše uslove su bili “ništa”“, kaže Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS – Emmaus.

A to ništa iznosi 30 konvertiblnih maraka za školovanje jednog osnovca u Burkini Faso. Samo prošle školske godine građani BiH preko humanitaraca prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogla opismenjavanje 4667 učenika od 1. do 7. razreda.

Najviše prvačića – njih više od 1.000. Emmanuel Siambo rođen je u Burkini, a danas povezuje sve države koje žele pomoći njegovoj domovini.

Problem nam predstvalja udaljenost iz sela do mjesta gdje djecu školujemo. Također imamo mnogo djece koja nemaju jednog ili oba roditelja i tada se javljaju institucionalni problemi. Sve u svemu pomoć i obrazovni sistem BiH se pokazao djelotvornim u Burkini Faso“, kaže Emmanuel Siambo, Emmaus Burkina Faso.

Pored obezbijeđenih stipendija, za Burkinu Faso bh. humanitarci svake godine šalju i humanitarnu pomoć u vidu odjeće, obuće, hrane i školskog prbora. Planiraju još projekata.

“Govorili smo i o nekim drugim idejama, gdje bi im pomogli njihove aktivnosti – indirektno. Na način da pomogne projekat nabavke jedne mašine za flaširanje vode koje su oni pronašli u svojim kapacitetima”, dodaje Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS – Emmaus.

Opširnije u prilogu Semira Mustafića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad