OSCE: Pozivamo nadležne institucije u BiH da zaštite gospođu Mlinarević

Vijesti 19. avg 201916:25 > 16:27
Podijeli:
Izvor: N1

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini osuđuje svaki oblik nasilja i prijetnji upućenih novinarki i spisateljici Martini Mlinarević. Jedna od odlika demokratskih društava je da ona dozvoljavaju puno uživanje temeljnih sloboda, uključujući tu slobodu mišljenja, savjesti i izražavanja, kao i ravnopravno učešće muškaraca i žena u javnom životu, navedeno je u reakciji Misije OSCE-a.

Bh. književnica Martina Mlinarević Sopta na svom Facebooku profilu objavila je uvreda koje su joj upućene nakon što se svojevoljno povukla s programa festivala Evergreen Fest u Čitluku. Ona se na ovaj potez odlučila nakon što su organizatori manifestacije dobivali prijetnje zbog najave promocije njene knjige “Huzur”.

Iz Misije OSCE-a u BiH su u reakciji na prijetnje upućene Mlinarević Sopti istakli da “iako je konkstruktivna kritika pisane riječi poželjna, nedavni događaji doveli su Mlinarević u opasnost”.

“Pozivamo nadležne institucije u BiH da zaštite gospođu Mlinarević, reaguju na ugrožavanje lične slobode i sigurnosti svih novinara, te stvore uslove u kojima će novinarke moći obavljati svoje radne zadatke na ravnopravnoj osnovi, bez šovinizma i predrasuda”, poručuju iz Misije OSCE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad