KCUS: Bilježi se značajan porast oboljelih od karcinoma jednjaka

Vijesti 20. aug 201913:28 > 13:33
N1

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu formiran je Multidisciplinarni tim za hirurgiju jednjaka zbog toga što je, kako su kazali iz KCUS-a, ovo oboljenje u znatnom porastu.

Šef Klinike za torakalnu hirurgiju KCUS-a Ilijaz Pilav kazao je kako je formiranjem ovog tima znatno olakšana procedura za tretiranje karcinoma i oboljenja jednjaka.

„U proteklih šest mjeseci ispunjena je kvota od pet operacija jednjaka, što je broj za koji se na godišnjem nivou izdvajaju sredstva od strane FZZOIR. U narednom periodu predviđene su još četiri operacije jednjaka, čime ćemo prekoračiti odobrenu kvotu. S obzirom na evidentan porast karcinoma jednjaka tražili smo odobrenje sredstava za 20 operacija jednjaka godišnje“, dodao je Pilav.

Član tima sa Klinike za abdominalnu hirurgiju dr. Adi Mulabdić naglašava da ne postoji specifični uzrok nastanka oboljenja ili karcinoma jednjaka, ali ono što sigurno utiče na ovu vrstu oboljenja je konzumiranje duvana i ishrana.

„Začinjena i vruća hrana u velikoj mjeri utiče na nastanak oboljenja jednjaka. Zahvaljujući odličnoj saradnji s kolegama s Gastroenterohepatologije, te savremenoj opremi kojom oni raspolažu, vrlo brzo se realizuje gastroskopija kod bolesnika koji imaju određene tegobe sa gutanjem i općenito želučane tegobe.Nakon dijagnostike i uzimanja uzoraka patolozi urade analizu, te se na konziliju odlučuje da li će se pacijent podvrgnuti hirurškim ili nehirurškim metodama liječenja“, pojašnjava dr. Mulabdić.

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović navodi da su formiranjem Multidisciplinarnog tima uspješno prevaziđeni proceduralni problemi, što se pozitivno odražava na tok liječenja bolesnika.

“Nastojimo se pripremiti za ono što dolazi, te se blagovremeno opremiti savremenom medicinskom opremom i dodatno educirati kadar. Nažalost, evidentan je porast broja oboljelih od karcinoma jednjaka, i u narednom periodu možemo očekivati veću potrebu za ovom vrstom operacija”, kazala je.

Pored formiranja ovog tima, Izetbegović je najavila i dodatnu edukaciju hirurga kao i pribavljanje savremenije opreme, saopšteno je iz KCUS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad