Svjetska elita cliff divinga danas stiže u Mostar

Vijesti 21. avg 201912:59 > 13:03
Izvor: N1

Događaj koji ljubitelji skokova u Bosni i Hercegovini i regiji željno očekuju, takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. na Starom mostu u Mostaru, je na samom pragu.

Kako ističu organizatori, takmičari već pristižu u Mostar, javlja Anadolija. U petak će izvesti prve serije skokova, a veliko finale očekuje se u subotu, 24. augusta.

Najbolji svjetski skakači i skakačice će u Mostar stići u toku dana, a već sutra ih očekuje prvi susret s Neretvom i trening na 27 metara visokoj platformi koja će tokom noći biti podignuta na Starom mostu.

Mostar je šesta, pretposljednja stanica sezone, i odluka o titulama bi vrlo lako mogla pasti ove subote. Aktuelna prvakinja i prvak, Australka Rhiannan Iffland i Englez Gary Hunt, imaju veliku bodovnu prednost u odnosu na svoje suparnike i solidnim nastupima bi već na Starom mostu zapečatili titule.

Odbrane titula najradije bi proslavili pobjedama, a posebno to važi za Iffland. Ona je pobijedila na svim takmičenjima ove sezone i sigurno želi nastaviti impresivni pobjednički niz. Pored toga, uprkos svim oborenim rekordima još uvijek nije upisala pobjedu na Starom mostu u Mostaru.

Gary Hunt je najuspješniji takmičar u historiji prvenstva, vlasnik sedam titula i na putu da osvoji osmu. Na prethodnoj stanici u Bejrutu je postao prvi skakač koji je za skok dobio desetke od svih pet sudija, i svi se odavno pitaju u čemu je njegova tajna.

“Zapravo nema tajne, samo ljubav prema sportu i mnogo napornog treninga. Nikome to ne dolazi samo od sebe. Naravno da imam konkurenciju. Trenutno sam na vrhuncu karijere, i zaista uživam u tome, ali ovo je sport i ne možete vječno ostati na vrhu”, rekao je Britanac Hunt.

Prvi takmičarski skokovi na Starom mostu su u petak, 23. augusta, od 15 sati, a veliko finale je dan kasnije.

Program subotnjeg spektakla počinje u 13 sati, a kroz cijeli event publiku će voditi dobro uigrani trojac: Stihi i Gaga, momci iz sarajevskog hip hop benda Helem Nejse, te Zoran Filičić, novinar i komentator italijanskog Sky Sporta.

Jučer je obznanjen i program Old Town Street Festa 2019, u sklopu kojeg će u petak i subotu na pet bina u Starom gradu brojni popularni domaći i regionalni muzičari zabavljati Mostarce u večernjim satima.

Od ponedjeljka su u prodaji i karte za posebnu vožnju talgo vozom, koji će u subotu voziti gledaoce iz Sarajeva na takmičenje u Mostar i nazad. Polazak iz Sarajeva bit će u 9.15 sati. Povratak iz Mostara u 19 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad