Hrvatska stranka BiH: Da li će istu izjavu Kovač ponoviti u Središnjoj Bosni

Vijesti 23. aug 201913:43 > 13:50
BERND VON JUTRCZENKA / DPA / AFP

Iz Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine reagovali su na izjave predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske Mire Kovača te su poručili kako osuđuju njegove miješanje u unutrašnje stvari zemlje.

HS BiH snažno osuđuje ovako snažno zagovaranje i miješanje predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u unutarnje stvari koje se tiču isključivo onih koji u ovoj zemlji žive. Znamo dobro da su sljedeće godine unutarstranački izbori a ovakve izjave gospodina Kovača su podilaženje dijelu javnosti u BiH gdje su Hrvati u većini a koji bi mu mogli omogućiti da izbije na čelnu poziciju HDZ-a RH. Nameće se pitanje da li će istu izjavu gospodin Kovač ponoviti u Središnjoj Bosni, Posavini ili RS gdje su Hrvati u manjini te tražimo da pojasni kako će oni ostvariti svoju jednakopravnost“, ističu u saopštenju.

Navode kako je očigledno da je i nastup Kovača u javnosti isti kao i nekih drugih političara u Hrvatskoj, koji pod, kako naglašavaju, navodnom zabrinutošću za Hrvate u BiH, zapravo vrše svoju promociju i traže podrušku u BiH, da bi tu poziciju ostvarili u Hrvatskoj.

Kovač je u intervjuu za Radio-televiziju Herceg-Bosne iz Mostara izjavio da se zalaže za preustroj BiH u tri regije po uzoru na Belgiju kako bi Hrvati mogli ostvariti svoju jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima. No, šta je sa ostalima, pitaju se u HS BiH.

Kovač je također izjavio da se Hrvatska ne miješa u unutarnje stvari u BiH te u isto vrijeme izjavljuje kako osobno snažno zagovara preustroj BiH i njeno približavanje prema euroatlantskim integracijama po modelu Belgije. Što je ovakvo snažno zalaganje ako nije miješanje u unutarnje stvari BiH“, pitaju se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad