Narod i pravda poziva na otkazivanje Parade ponosa: Protivimo se organizovanju

Vijesti 23. aug 201914:38 > 14:43
Ilustracija

Iz Naroda i pravde pozivaju organizatore da još jednom preispitaju namjeru i potrebu organiziranja prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja je zakazana za septembar u Sarajevu.

Iz Naroda i pravde ističu da u ionako uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice.

“Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire. Ne negirajući prava svakog pojedinca na slobodu u svakom smislu, pozivamo organizatore povorke da vode računa o činjenici kako je velika većina građana Sarajeva protiv povorke, jer su u suprotnosti s tradicionalnim vrijednostima i njihovim vjerskim osjećanjima. Pozivamo organizatore povorke da vode računa i o činjenici da je sloboda čovjeka ograničena slobodom i pravima drugog čovjekaˮ, kaže Ibrahim Kerla, član rukovodstva Naroda i pravde.

Imajući u vidu kompleksnost bosanskohercegovačkog društva i moguće sigurnosne implikacije u vezi s održavanjem najavljene manifestacije, iz Naroda i pravde još jednom pozivaju organizatore da odustanu od organizovanja najavljenog događaja, a sve nadležne sigurnosne agencije od nivoa kantona do nivoa države, uključujući i OSA-u, pozivaju da maksimalno odgovorno urade procjenu stanja sigurnosti u svjetlu održavanja manifestacije, te moguće implikacije na ukupnu sigurnosnu situaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad