Wigemark: BiH može i bit će članica EU

Vijesti 15. apr 201514:00 > 14:13
N1

Novi šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u našoj zemlji, ambasador Lars-Gunnar Wigemark zvanično je preuzeo dužnost predajom akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću.

“Kao Šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH predao sam akreditive predsjedavaćujem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Imam dvojnu funkciju u BiH, a Ivaniću sam rekao da ne mogu zamisliti zanimljiviju poziciju od one koju ću obavljati u BiH“, rekao je Wigemark.

Također prisutnima je kazao da je BiH divna zemlja, ali da treba mnogo raditi kako bi BiH postala članica EU.

“BiH je divna zemlja. Ljudi koji dođu u BiH ne žele je napustiti. Imate ljude koji su marljivi i vrijedno rade, ali BiH se susreće sa izazovima socio-ekonomskih reformi. Susjedne zemlje su postale članice ili kandidati za članstvo, a BiH tek treba krenuti tim putem“, kazao je novi šef Delegacije EU u BiH.

Specijalni predstavnik EU u BiH je rekao da naša država ima podršku EU, ali politička volja je ključna za napredak ove zemlje prema EU. “BiH može i bit će članica EU. Kada, zavisi od vas samih“, rekao je između ostalog.