Goran Hadžić stigao u Beograd

Vijesti 15. apr 201521:31 > 21:35
EPA

Haški optuženik Goran Hadžić, kojeg je Tribunal pustio na privremenu slobodu, stigao je redovnim letom iz Amsterdama u 23.05 sati u Beograd.

Iako su Hadžića čekale brojne novinarske ekipe, oni njegov dolazak nisu zabilježili jer je najverovatnije sa piste aerodroma Nikola Tesla sproveden na drugi izlaz i potom u Novi Sad.

Potvrdu da je Hadžić stigao dao je agenciji Beta njegov advokat Zoran Živanović koji je rekao da su ga u Novi Sad otpratili pratioci koji su sa njim bili u Amsterdamu.

Haški tribunal odlučio je da Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993, pusti na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga.

Tokom privremene slobode Goran Hadžić moraće stalno da boravi u Novom Sadu i neće moći da komunicira s medijima, žrtvama ili svjedocima. Takođe, svaki njegov odlazak kod ljekara biće pod nadzorom MUP-a.

Očekuje se da bi on na privremenoj slobodi mogao ostati do kraja maja.

Hadžić je posljednji haški optuženik koji se krio od hapšenja punih sedam godina. Priveden je 20. jula 2011, na osnovu optužnice da je kao predsjednik vlade SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem, ali i kao predsjednik Republike Srpske Krajine počinio zločine protiv čovječnosti i narušio običaje i zakone ratovanja u istočnoj Slavoniji.

Tereti se za zarobljavanje, mučenje i ubijanje civila, progone i deporzacije, ali i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem, Frenkijem Simatovićem, Milanom Martićem, Vojislavom Šešeljem, kao i Radovanom Stojičićem Badžom i Željkom Ražnatovićem Arkanom.