Halilović: Malo sadržaja u vodičima o drugim gradovima BiH

Vijesti 17. apr 201509:29 > 09:30
N1

Gost u pregledu dnevne štampe Novog dana bio je Jasminko Halilović, autor knjige "Djetinjstvo u ratu".

Na pitanje šta je trenutno najaktulenije u Udruženju Urban, Halilović je rekao: “Udruženje priprema projekat koji je nastavak projekta ‘Djetinjstvo u ratu’. Proširit ćemo i dokumentirati dalje iskustvo odrastanja u ratu. Naš portal fotografija.ba također priprema nove projekte”.

Knjiga “Djetinjstvo u ratu” objavljena je u januaru 2013. na 328 stranica i donosi priču generacija odraslih u ratu. “Knjiga i danas ima svoj put kojim ide i naravno u toj prvoj fazi izlaska možda je nešto bolji put. Nedavno je promovisana na njemačkom jeziku. U pripremi je japansko izdanje, špansko, poljsko, pregovaramo sa izdavačima, planiramo izdavanje u Japanu, Španiji“.

Na naslov kako se Milorad Dodik poklonio žrtvama Srebrenice, Halilović je kazao kako to nije neka vijest. “Ne skačem na te vijesti o Dodiku, jer svaki dan izjavljuje šta mu u određenom trenutku odgovara. Kad bi se svaki dan pridavala njemu pažnja, bili bismo dio njegove predstave“.

O Wigemarku je kazao: “Nisam siguran koliko ima iskustva sa BiH i koliko je svjestan da su sve Vlade u BiH imale svoje planove“.

O presudi Zijadu Turkoviću je rekao kako vjeruje u bh. pravosuđe i da mu je drago da se kriminalne grupe ove vrste sankcionišu na pravi način.

O koncertu Donne Ares je rekao: “To je lijepa priča, mada povod nije baš veseo jer je u pitanju borba sa bolešću i naravno želim joj sreću i oporavak“.

O privrednom sajmu koji je održan u Mostaru je kazao: “Žao mi je što takvih vijesti nema više na naslovnicima, sve su nam vijesti o ubistvima i drogi“.

N1

O crnoj listi Moneyvala je izjavio: “Iznimno je važno da BiH ispuni zahtjeve Moneyvala kako bismo se izborili sa tim. Nadam se da će naši političari imati osjećaja da na vrijeme ispune te zahtjeve kako ne bi završili na crnim listama“.

O akciji “Mreža” je rekao: “Pretpostavljam da se to svugdje dešava, ne samo kod nas, tako da ne treba na to tako gledati crno. Riješiće se to”.

O prosjačenju je prokomentarisao: “Ovo je veliki problem i na neki način sami učestvujemo u ovom lancu. Ja sam se fokusirao da ne dajem novac, mada nisam siguran da li je to pravi savjet ali možemo tako destimulirati vođe da djecu navode na prosjačenje”.

O monahu koji pravi sir trapist u Mostaru, Halilović je kazao: “Treba govoriti o ovakvim stvarima. BiH je sve posjećenija država i ovakve sitne priče i mi tražimo kao turisti kada odemo negdje. Ovo bi trebalo da se nađe u nekim turističkim vodičima jer ono što se sada nudi je većinom vezano za Sarajevo“.