Merdan: 4.000 litara Begove čorbe za Guinnessov rekord

Vijesti 17. apr 201509:55 > 09:59
N1

Uživo u Novi dan se uključio Zaim Merdan, glavni kuhar koji predvodi tim kuhara koja danas obara Guinnessov svjetski rekord za najveću porciju Begove čorbe.

Merdan je kazao da se čorba priprema u posebnoj posudi koja je napravljena u Tuzli, a pravi se blizu 4.000 litara begove čorbe.

Pravimo 4.000 litara, priprema se u posebnoj posudi koja je napravljena u Tuzli. To nam je bilo najlakše za napraviti, a jelo je posebno jer se, kako znamo, nekada pravilo za begove. Prvo ćemo praviti ovu čorbu, pa onda u nekom drugom perioud idemo na neko drugo jelo“, kazao je Merdan za N1.

Kazao je da će biti utrošene velike količine mesa i začina.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

1.000 kg mesa ćemo koristiti, 200 kg mrkve, 20 kg peršuna, 15 kg bamije, 100 litara ulja i to su osnovne namirnice i još blizu 20 kg začina“, dodao je on.

Ja sam jutros ovdje došao oko šest ujutro i očekujem veliki broj posjetioca. Planiramo da ćemo završiti oko 14h i tada ćemo znati zvanično da li je to dovoljno za Guinnessovu knjigu rekorda. Imamo opremu koja prati kilažu i na displayu ćemo vidjeti da li je postignut rezultat za Guinnessa“, kazao je Merdan i dodao još da ovo mlado udruženje kuhara nije imalo nikakvu podršku države u svom poduhvatu.