Brlek: Ne očekujemo razorniji zemljotres na teritoriji BiH

Vijesti 17. apr 201510:12 > 10:13
N1

Zemljotresi koji u zadnje vrijeme uznemiravaju građane ne iznenađuju seizmologe. Takvi se potresi, kažu ponavljaju svakih desetak godina. A razloga za strah zbog eventualnog razornog zemljotresa nemamo, bar ne u ovom stoljeću.

O zemljotresima se govorilo u Novom danu sa Ivanom Brlekom, seizmologom u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH.

Na pitanje da li su česti potresi puka slučajnost ili ne, Brlek je rekao: “Ipak je to puka slučajnost, pošto se oni ponavljaju svakih pet ili deset godina. Potrebno je određeno vrijeme da se pokrene ta seizmološka energija da bi se desio zemljotres. Bilo je i jačih zemljotresa prije i ovo nije naznaka novih katastrofalnih pojava na ovom području“.

Dodao je da se dubrovački zemljotres predviđa za 500 godina, a banjalučki za 200.

N1

Na pitanje koliko je naše tlo podložno zemljotresima, Brlek je rekao: “Što se tiče Evrope, mi spadamo u vrh seizmičke aktivnosti. U Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj ih gotovo nema, u Italiji ih ima dosta, u Grčkoj je to svakodnevna pojava, ali se i u BiH gotovo svaki dan javlja. Kora Zemlje je ispucala, tektonske ploče međusobno se sudaraju i u tom sudaranju javlja se zemljotres. Seizmologija ne može predvidjeti da će se desiti zemljotres. Mi se zabrinemo ako zastane oslobađanje energije”.

O oštećenjima koji mogu izazvati zemljotresi u BiH, Brlek je rekao: “Prognoze za teritoriju BiH, osim što uznemire stanovništvo, mogu se desiti minorne štete kad pogledate šta sve zemljotres može prouzrokovati. Ne očekujemo neki veći, jači, razorniji na ovoj teritoriji“.

Na pitanje kako se treba ponašati u slučaju zemljotresa, Brlek je rekao: “Zemljotres je čudna prirodna pojava, mnoge uznemiri i izazove osjećaj nelagode pa tako ljudi ne mogu hodati, prevrću se stolovi. Savjet je da se treba sačekati da prođe taj udar, ništa ne raditi. Jedna napomena, kod manjih zemljotresa treba biti pribrane glave. A što se tiče bježanja pod štokove, to možete učiniti ako vam dozvoli ljuljanje“.

Na pitanje da li do zemljotresa dolazi usljed nepažnje prema ekosistemu, Brlek je rekao: “To je odvojeno iz više razloga. Zemljotresi se javljaju duboko pod zemljom. Poplave također nemaju utjecanje na pokretanje. To su velike energije koje čovjek ne može izazvati. Ne možemo govoriti o ljudskom faktoru“.

Brlek je naglasio da ne postoji prognoza u seizmologiji, ali da poznaju strukturu zemlje, znaju koja područja su podložna tome.

Trešnja vas neće ubiti, nego plafon, ormar…”, zaključio je Brlek.