Mustafa Cerić za N1: NATO je pitanje biti ili ne biti

Vijesti 26. aug 201910:35 > 11:08
N1

Dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reis Islamske zajednice BiH, predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa, jedan od osnivača Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti, nekadašnji kandidat za člana Predsjedništva BiH, bio je gost Novog dana.

Mustafa ef. Cerić je za N1 govorio koliko religija i vjerski lideri trebaju biti više angažirani zarad zajedničke budućnosti, a gost Novog dana je rekao kako ideja o sukobu uglavnom nastaje u ljudskim glavama.

Sarajevo je juče obilježilo godišnjicu paljenja sarajevske Vijećnice, što se poklapa sa 500 godina od paljenja biblioteke u Cordobi 1492. godine i obično se kaže da prije nego se počnu ljudi paliti, prvo se počnu knjige paliti, odnosno biblioteke. Uloga religije je presudna da bude u domenu religijskog diskursa među pripadnicima određenih vjerskih zajednica da bi se taj ljudski duh smirio i da bi on i u ratu se ponašao ljudski ako je moguće uopće reći ljudski u ratu, ali je posebno važno da se u tim konfliktima nađe otvorena vrata u ljudskoj duši za mir, a posebno poslije rata da se pronalaze otvorena vrata za pomirenje, vraćanje života u normalu i ne trebate ni pitati koliko su religije tu važne. Hans Kung je rekao da ako ne bude mira među religijama neće biti mira u svijetu”, istakao je Cerić.

Cerić je učesnik brojnih konferencija koje govore o svjetskim porecima, a o tome da li je do lidera ili naroda što se ne iskorištavaju prilike za BiH je rekao kako je teško dati pravu ocjenu o tome gdje leži problem.

“Ono što meni smeta je da ulazimo u neku mentalnu bolest, svi su zagledani u sebe, nema konkretne rasprave o našem stanju, niti ideja iz kojih biste mogli imati svoj zaključak. Uglavnom čak ne samo političari, imam osjećaj i u porodici, među ljudima, u društvu cijelom kad pratite medije, uglavnom svi mediji imaju svoju sliku koja se ne tiče slike koju ima neko drugi. Moramo otvoriti srce, moramo razgovarati, saslušati jedni druge da bi došli do zajedničkog zaključka. Ako nemate proizvodnju tih ideja o tome ko smo i šta smo, onda imate mrtvu volju da pokrećete procese, komunicirate sa svijetom. Mi smo narod koja ima najviše prijatelja u svijetu i potrebno je da mi te prijatelje prepoznamo, komuniciramo sa njima. BiH je uvijek bila globalno pitanje, preko Bosne su se probijali mnogi globalni računi kao što se i sad probijaju Amerika, Rusija, Turska, Engleska, Njemačka – kao Balkan, ali srce tog Balkana je Bosna i dok ima mira u Bosni, biće i u Evropi i to Evropa shvata“, komentarisao je za N1.

U BiH se “lome koplja” kada je u pitanju ulazak naše zemlje u NATO, a o tome ko je kočničar ka euroatlanskom i evropskom putu BiH je kazao: “Za Bosnu nije ovo prva kočnica, prva je bila oko tablica, pa oko carina, oko Parlamenta, i znamo ko je kočio nekad koči i sada. Ovo je samo istezanje živaca političara između sebe, a onda se ta bolest prenosi na nas. Kad je riječ o NATO-u to treba da znaju svi građani u BiH – NATO nije pitanje ničije volje ni manipulacije, za nas građane BiH koji smo branili ovu Bosnu od agresije i preživjeli genocid, NATO je pitanje biti ili ne biti, odnosno pitanje naše biološke egzistencije. Jer narod koji je preživio genocid ne može sebi više dopustiti luksuz da rizikuje bilo šta. Hoće li Bosna biti član NATO-a ili neće, nema rasprave – to treba biti svima jasno, to može biti danas ili sutra ali nema tog političara u BiH kojemu je Bosna na srcu i duši koji može na bilo koji način umanjiti značaj za budućnost BiH i članstva u NATO-u. NATO je ovdje prisutan na Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i naravno u Srbiji. Srbija više komunicira i više surađuju sa NATO-om nego BiH. BiH ne smije biti taoc niti vazal Srbije. Mora se osloboditi. Naš problem jeste što sva težina i frustracija u Beogradu se prelama preko Bosne, ali zašto je to tako, zato što smo mi Bosanci propustili mnogo prilika da iznude poštovanje. Prema tome, poruka treba da bude vrlo jasna – mogu oni održavati koliko hoće sjednica Predsjedništva, ali NATO je prisutan i ostaće prisutan. U ovom slučaju se poklapa sa interesom SAD, odnosno sa Evropom koja hoće da bude prisutna ovdje i da čuva mir i ne dopusti novi konflikt“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad