Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Općine Bihać Hamdije Lipovače

Vijesti 26. avg 201911:34 > 11:36
Izvor: Anadolija

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv bivšeg načelnika Općine Bihać Hamdije Lipovače, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo "nesavjestan rad u službi".

“Optuženog se sumnjiči da je 7. januara 2009. godine nesavjesno postupio u vršenju dužnosti funkcije načelnika Općine Bihać, odnosno da je bez prethodno provedenog postupka javne nabavke i bez osigurane garancije da će usluga koju Općina Bihać plaća biti izvršena, sa izvjesnom kompanijom “Kentrik Europe B.V.” zaključio Sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima Općine Bihać. Također, istog dana donesen je i zaključak o prenosu sredstava, na osnovu kojeg je Služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48. 944 KM, za koju Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protučinidbu, a osumnjičeni je na tu posljedicu pristao”, navedeno je u saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK.

Istaknuto je i kako je Kantonalno tužilaštvo nakon provedene istrage, saslušavanjem većeg broja svjedoka i analizom materijalne dokumentacije potvrdilo osnovanost sumnje da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret. Zakazivanje ročišta za izjašnjavanje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi očekuje se u narednim danima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad