"Minimalni razmak između deminera morao je biti 50 metara"

N1

Zaostale mine u Bosni i Hercegovini još uvijek predstavljaju veliku opasnost i odnose ljudske živote. Procjenjuje se da je dva posto državne teritorije još uvijek kontaminirano minama, te da je pred deminerima da uklone blizu 80 hiljada zaostalih mina. Upravo na takvom radnom zadatku na području Kupresa jučer su poginula dva deminera, Savo Kalajdžić i Slaviša Pljuco, dok je treći deminer povrijeđen. Na području opštine Pale danas Dan žalosti.

Plan je bio da danas uništava mine koje su Savo Kalajdžić i Slaviša Pljuco prethodnog vikenda pronašli na Kupresu. Umjesto toga, Gregor Mihajlovič uputio se na Pale oprostiti se od dugogodišnjih kolega.

“Prvo sam mislio da je to bila mina PROM, ali kada sam pogledao evidenciju, mina koju sam trebao danas uništavati, saznao sam da je to bila mina PMR-3, rasprskavajuća mina, i PROM znaju ubiti u radijusu od 50 metara. Po svim procedurama, kada se radi o ovim minama, minimalan razmak između deminera mora biti 50 metara”, ističe deminer.

Kako je došlo do nesreće još nije poznato. Iz Centra za uklanjanje mina kažu da izvještaj nadležnog Tužioca trebao bi biti poznat sutra. Tragedija koja se dogodila na Kupresu otvorila je brojna pitanja – u kakvim uslovima demineri rade, da li su dovoljno obučeni, te sa kakvom opremom raspolažu.

“Pokrenućemo kod nadležnih insepekcijskih organa da se provjera zaposlenost i ugovori koje sklapaju demineri sa privatnim firmama. Moramo podići svijest državnih i entitetskih firmi, prije svega da oprema koja se koristi u deminiranju mora biti obnovljana, i da opremljenost deminera mora biti na zavidnom nivou”, kaže Saša Obradović, direktor BH MAC-a.

Statistika je poražavajuća. Od kraja rata do sada, prema podacima BH MAC-a, od mina je nastradalo 1.760 osoba, 616 smrtno. Među njima život su izgubila 53 deminera.

“Danas smo povukli ljude sa minskog polja i ovi koji su ih znali nekih sedam dana će odmoriti, ali je činjenica da je vrlo teško. Iako svi znamo da je mina osmišljena, proizvedena i postavljena da iznenadi i da ubije”, navodi Filip FIlipović, direktor Pro Vite.

Procjena je da mine predstavljaju opasnost za blizu pola miliona bh. građana. Mapirano je 8.525 sumnjivih lokacija, a pretpostavlja se da je u Bosni i Hercegovini zaostalo 79 hiljada mina.

Na Palama, gdje su živjeli i sahranjeni Savo Kalajdžić i Slaviča Pljuco, danas su zastave na pola koplja, otkazani su svi kulturno-umjetnički događaji, a u ugostiteljskim objektima danas se nije mogla čuti muzika. Proglašen je dan žalosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad