Niko u ovoj zemlji neće ostati da radi za 500-600 KM

Vijesti 26. aug 201918:16 > 19:08
N1

Niko u ovoj zemlji neće ostati da radi za 500-600 KM, još jednom je u Banjaluci Savez sindikata upozorio i poslodavce i entitetsku vladu. Garantuju li veće plate ostanak, kako pomiriti želje i realnost, pitanja su na koja smo i mi tražili odgovore.

Devetstotina i deset KM, prosječna je junska plata u Republici Srpskoj. Rekord je to u dosadašnjim pokazateljima, prvi put dostignut nivo u Federaciji BiH.

“Imam podatke o broju zaposlenih, za protekli mjesec najveći broj zaposlenih otkada postoji RS. To je 269.363 zaposlenih, a evidenciju o odlasku ne mogu da dam”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko- invalidske zaštite RS.

Evidencija odlaska zvanično ne postoji. Ali, da radnici sidra dižu sve češće, jasno je i po prihodima države od odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine, koji su rasli za blizu 13 %. Rasla je i dobit poslodavaca, za blizu 11 posto, dok su plate povećane tek 3%.

“To su poslodavci koji rade u RS, to su poslodavci koji su na grbači radnika ostvarili dobit. Onda plaćaju koliko hoće, kada hoće, kome hoće – u kovertama. Da li kontrolini organi mogu da izvrše kontrolu, ne, ne može”, ističe Ranka Mišić, Savez sindikata Republike Srpske.

Uz bolje kontrolne mehanizme, ostvarive bi mogle biti sindikalne želje od: 1.000 KM prosječne i 500-600 KM minimalne plate.

Trend rasta trebao bi se, projektovano je, zadržati u narednih 5 godina, kako bi sa platom od 1.500 KM zadržali radnike u ovom entitetu. No, želje u sukobu sa realnošću gube.

“Prvo, plata se mora zaraditi. Mora biti realna. (Šta je to što može da utiče na visinu plate?) Ja se bojim da smo mi to zakotrljali bez ikakvih osnova, niko to neće urediti, ni opšti, ni granski kolektivni ugovor. Ako može, evo ja ću odmah potpisati da je najniža plata 1.000 KM. To reguliše tržište”, pojašnjava Dragutin Škrebić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Tržište realnu sliku pokazuje u brojkama – blizu 120.000 radnika u realnom sektoru prima platu manju od 620 KM. Za predsjednicu Sindikata ta činjenica, da dvije trećine radnika ne može zaraditi prosjek, zvuči alarmantno.

A dok alarm ne budu ugasili i poslodavci i Vlada, građani će “dobro jutro” čekati pred konzulatima u redu za odlazak i za “dobar dan” u nekoj drugoj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad