Crnadak: Vrlo ružno od Predsjedništva i nadam se da se nikad neće ponoviti

Vijesti 27. aug 201917:54 > 18:02
N1

"S jedne strane ovo je nastavak agonije koju su deset mjeseci priredile narodu SDA, SNSD i HDZ. Mučni razgovori, mučni pregovori bez rezultata, a ovo je danas nova blamaža samog Predsjedništva. Svi su očekivali veliku sjednicu, odluku o mandataru, a onda 5 do 12 se samo kaže da nema sjednica", kazao je za N1 Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak je dodao da većina kućnih savjeta saziva ozbiljnije sjednice.

Mislim da većina kućnih savjeta ozbiljnije saziva sjednice nego danas Predsjedništvo, vrlo ružno i nadam se da se ovo nikad neće ponoviti“, kaže i dodaje:

Stvari unutar drugih partija ne želim da komentarišem. Sve su to polu-informacije i ne želim dati polovičnu ocjenu. Sigurno nije lako ni gospodinu Tegeltiji, ovo mlataranje njegovim imenom lijevo-desno. Nadam se da će se ta trakavica brzo završiti“.

ANP?

Nisam čuo šta je rekao kolega Čavara ali ako je bilo kakvu vrstu optužbe uputio prema PDP-u, odmah ga moram demantovati i reći da izjave daje malo opreznije. Mi smo tražili da odluka o tome da li ANP ide u Brisel ili se MAP stavlja van snage, da odluku o tome donesu partije koje će činiti novu većinu. Mi smo vrlo principijelni oko toga, nova većina i partije treba da donesu tu odluku da li se šalje ANP u Brisel ili se MAP stavlja van snage“, poručio je Crnadak.

Sastanak sa Wigemarkom?

Ne znam zašto je toliku pažnju privukao taj sstanak, susreti sa ambasadorima nisu nikakva čudna stvar. Prvi sastanak je bio zvaničan, razgovarali smo o situaciji u BiH i šta se dešava. Naveče smo razgovarali o mnogo tema i bilo je zanimljivo za jednim stolom imati predstavnike NATO-a, predstavnike ruske politike i EU. Meni je to bilo korisno jer ti svi faktori žele da BiH dobije vlast na svim nivoima. Oni daju podršku formiranju vlasti i ona neće nestati“, kaže ministar Igor Crnadak i dodaje:

Ja nisam smatrao da je moje da ulazim u detalje oko ovog sporazuma. Ipak su ekspresno pozdravili i uputili čestitke; i kabinet Mogherini i Hahna“.

Crnadak je istakao da ako potpisani sporazum propadne, sve stranke će imati istu obavezu u BiH.

Ako ovaj sporazum propadne, ne samo PDP, nego sve partije u BiH će imati obavezu da doprinesu koliko mogu i da se problem riješi. Postoje razne mogućnosti; Savjet ministara se bira na način da ga izabere najmanje 22 poslanika u PD. Svaki Savjet ministara koji dobije takvu podršku je legalan i legitiman. Sve bitne svjetske adrese žele brzo formiranje vlasti i daju tome podršku. To nije podrša za jednu, drugu ili treću stranu nego iskrena podrška za sve“.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad