Medicinari organizuju štrajkove

Vijesti 29. aug 201918:53 > 18:59
N1

Sutra u Mostaru štrajk upozorenja strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, 10. septembra će kažu u opći štrajk jer liječnici 1. jula nisu dobili povećanje plaća, kako je predviđeno kolektivnim ugovorom iz prošle godine. U ponedjeljak će u generalni štrajk zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevu. Iz kantonalne vlade danas poruke kako nemaju 31 milion KM godišnje za povećanje plata medicinskim radnicima, te da planiraju nova zapošljavaja u narednom periodu.

Štrajk je najavljen nadležnim prije 10 dana, no iz Vlade je ponovljeno da se o povećanju minimalne satnice ne može razgovarati do marta naredne godine, jer novca nema, što u Sindikatu odbacuju.

Povećanje najniže satnice, izmjene koeficijenata kroz novi kolektivni ugovor, zahtijevi su sindikata na koje kantonalna vlada nije pristala. A zapravo kako je danas pojasnio predsjedanik Sindikata radnika u zdravstvu riječ je o ispravljanju nepravde i diskrimaciji koja je ozvaničena i kroz granski kolektivni ugovor čija je pravovaljanost istekla početkom februra tekuće godine

Na konferenciji za novinare koju su nekoliko sati uoči obraćanja predstavnika Sindikata, održali i članovi vlade i pregovaračkog tima, rečeno je kako su sredstva koja traže radnici usmjerena u poboljšanje zdravstvene zaštite, programe liječenja teško oboljele djece, invalida, u inostranstvu te zapošljavnje novih radnika.

Štrajk više od 3.000 radnika u KS počinje 2. septembra, opširnije pogledajte u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad